2024. október 18., péntek

Katharina Neuschaefer: A ​világ legszebb mondái

A mondák, regék és mítoszok egészen kicsi korunktól kezdve velünk élnek. Hallunk róluk az óvodában, nézünk egy-egy történetet megjelenítő mesefilmeket vagy filmeket, mikor olvasni tanulunk, ott vannak az olvasókönyvünkben, felső tagozatban és középiskolában is megjelennek, rögtön az irodalom- és történelem pályafutásunk elején. 

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái
Móra Könyvkiadó, 2024, 208 oldal
Fordította: Nádori Lídia
Illusztrálta: Bölecz Lilla
Csillagérték: 7

De mennyire ismerjük őket igazán? El tudjuk helyezni az egyes mondakörök szereplőit, isteneit és fel tudunk idézni egy-egy róluk szóló mondát? Picit ez a kérdés is megmozgatta a fantáziámat, mikor ráböktem a Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent impozáns kiadványra, melynek címe is igen sokatmondó: a világ legszebb mondáit ígérte nekem.




Nekem is. Merthogy egyébként alapvetően nem az én korosztályom az elsődleges célközönség. De egykori önmagam mindenképp. Az a lány, aki – bár valamilyen oknál fogva fel tudja mérni, hogy a mondák és mítoszok világa, de legalábbis azok ismerete az egyetemes műveltség része, de – valahogy mégis rendre kimarad az élményből, hogy magáénak tudja az istenségek játszmáit, egymás elleni kijátszásait, hatalmát és életvitelét. Még akkor is, ha mindez tulajdonképp a világ leképeződése, kivetülése valami feljebbvaló felé. Magyarázat. Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy a görög mondák és mítoszok azok, melyek a legközelebb kerültek hozzám az évek során – és ennek talán legnagyobb jótevője a Disney. Nyilván megint túlzok egy cseppet, de nem tudom, tett-e bármilyen más mese többet egy mondakör vagy mitológia megismeréséért a gyerekek körében, mint a Herkules. Lapozhatunk, azt hiszem, kellően körbejártuk a könyvválasztásom hátterét.

Herkules (1997)
Katharina Neuschaefer tehát nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a világ legszebb mondáit gyűjtse össze, s tárja az olvasó elé azokat a világ minden tájáról. A lenyűgöző borító alatt fejezetekbe rendezve találkozhatunk északi, kelta, görög, germán mondákkal, valamint európai regékkel (Robin Hood, Roland-ének, a bolygó hollandi, Gólem, Tell Vilmos, Répaszámláló, Rőtszakáll) és valamilyen – számomra nem teljesen érthető okból – ugyancsak az európai regék között kapott helyet az egyiptomi és a kis-ázsiai istenek birodalma. Minden nagyobb fejezet egy-egy áttekintéssel kezdődik, mely igyekszik képet nyújtani az adott mondavilág isteneiről. Mivel alapvetően gyerekeknek szóló kiadványról van szó, elbeszélő jelleg helyett érdemesebb lehetett volna az istenek drámákban található bemutatása, mintegy felsorolás formájában. Úgy hiszem, ez sokkal befogadhatóbb és élvezetesebb lehetne a gyerekek számára a ki-kicsoda megfogásában. Ezt követően találjuk a konkrét mondákat, melyek nyelvezetükben talán kevésbé, terjedelmükre nézve azonban elég olvasóbarátnak nevezhetők. A magam részéről az északi mondákra voltam a leginkább kíváncsi, s leginkább azért, mert talán ezekben mozgok a leginkább ismeretlenként, de persze érdekes volt felidézni a számomra ismertebb görög vagy kelta mondavilágot is.

Amellett, hogy maga a koncepció és a külső technikai megvalósítás érdekes és izgalmas, a beválogatott mondák pedig alkalmasak az adott istenvilág bemutatására, bennem elég sok hiány maradt a köteten végighaladva. Az egyiket, az istenek bemutatását fentebb már jeleztem. A másik, hogy Bölecz Lilla rajzai sajnos nem színesen, hanem szürkés-kékes-fekete árnyalatban kerültek a lapokra, ami bennem ugyanazt a távolságtartás-érzést idézte fel, mely a mondákat alapvetően övezi az olvasói életemben. Persze fakadhat ez abból is, hogy azoknak a tankönyveknek a színvilága is ehhez volt hasonlatos, melyekből tanultam még a 2000-es évek elején. Harmadrészt, úgy érzem, hihetetlenül hiányzott egy szerzői/szerkesztői előszó Neuschaefer tollából, egy sorvezető, egy motivátor, egy leírás, mely által – a fülszövegen kívül – olvasóként kapok egy mankót. Hogyha gyerekként kerül a kezembe a könyv, akkor hogyan érdemes haladnom a történetekkel, mennyire függnek össze a mondák és mi tulajdonképp a kötet célja. Esetleg egy rövid áttekintést is érdemes lett volna belefűzni arról, hogy mi a monda, mi a mítosz és mi a rege, ha már a kötetben végül ez utóbbiak is helyet kaptak. Harmadrészt a szerkesztéssel kapcsolatban sem teljesen világos a mondák aránya. A kelta tényleg ennyivel gazdagabb az északinál vagy a germánnál? A tartalomjegyzékben miért nem követhetők már nyomon a nagy fejezetcímek? És mi a manó ez az egyiptomi és kis-ázsiai betoldás a könyv végén az európai regék között?

A fentiek fényében a könyvet nem feltétlenül egyéni olvasásra ajánlom a gyerekek számára, viszont jellegéből fakadóan tantermi használatra szuper segédeszköz lehet a pedagógus számára, ha felsősökkel szeretne megismertetni kicsit szabadabb, de a tankönyvek világától nem teljesen elrugaszkodott formátumú mondagyűjteményt. Ha picit előbújik belőlem a módszertanos, akkor akár a nagyobb fejezetek mentén csoportokban is fel lehet dolgozni a mondákat, közösen bemutatva azokat egymásnak. Ennek részleteinek pedig már csak a képzelet szabhat határt. Ismétlésként, felidézésként pedig egyébként felnőttek számára is klassz kikapcsolódást nyújthat.



Blogturné Klub


Korai megismertetni a kisebb gyerekekkel Európa legnépszerűbb mondavilágait? Katharina Neuschaefer szerint nem. A ​világ legszebb mondái című gyűjteményben válogatásokat találunk a különböző kultúrák legismertebb, legérdekesebb történeteiből. Az illusztrációkat Bölecz Lillának köszönhetjük, a könyv magyar megjelenését pedig a Mórának. Tartsatok velünk, ha szert tennétek egy példányra a könyvből!




A turné állomásai


10.12. Readinspo
10.16. Veronika's Reader Feeder
10.18. Szembetűnő


Nyereményjáték



Játékunk igen egyszerű, és persze szorosan kapcsolódik a könyv témájához. A feladatotok mindössze annyi, hogy helyesen válaszoljatok az állomásoknál feltett kérdésekre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Melyik mitológia tagja Ízisz?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése