2019. március 23., szombat

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

David Attenborough neve nem ismeretlen a hazai természetkedvelők körében, de főleg a felnőttkori munkái révén. A Park Könyvkiadó viszont bemutatja a híres természettudós fiatalkori éveit, amikor még az ismeretlen szigeteken és területeken segítette az állatkertek munkáit különlegesebbnél különlegesebb állatok begyűjtésével és az ott lakók életének bemutatásával. Tartsatok a Blogturné Klub négy bloggerével, akik bemutatják ezt az izgalmas kalandot, ha pedig velünk játszotok, akkor a könyv egyik példánya is a tiétek lehet!

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2019.
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Makovecz Benjamin
Téma, műfaj: young adult, fantasy
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 360 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
1954-ben ​az ifjú David Attenborough-nak káprázatos alkalmat kínált az élet: világ körüli útra indulhatott, hogy ritka és különleges állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkert számára, és minderről filmeket készítsen – a BBC új, Állatkerti gyűjtőutak című sorozatát. Ez a könyv három ilyen utazás története. Társaival a helybeli őslakosokkal együtt kutatott az akkori Brit Guyanában óriáshangyászok, Indonéziában komodói sárkányok és Paraguayban tatuk után. Volt dolguk pirájákkal, dühös kúszósülökkel és szökésre mindig kész pekarikkal. Megküzdöttek a komisz terepviszonyokkal, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék e távoli vidékek hihetetlen szépségeit és mesésen változatos élővilágát. Módszereik ma már idejétmúltnak tűnnek, de az állatok, növények, helybeli emberek és a környezet iránti csodálatuk és tiszteletük még mindig példamutató. A szerzőre oly jellemző szellemességgel és bájjal megírt történetek nemcsak az emlékezetes kalandokról szólnak, hanem arról az emberről is, aki rajongó szeretetet ébresztett bennünk a természet iránt, és lelkesedése azóta is töretlen.
@szembetuno_blog

David Attenborough vitathatatlanul meghatározó a természettel és természetfilmmel valaha is kapcsolatba kerülő emberek számára. Elsősorban viszont nem (csak) emiatt foglalkoztatott, hogy megismerjem egy ifjú természettudós történeteit, inkább a kötet életrajzszerű volta vonzott – mint tudjátok, elég lelkes olvasója vagyok a műfajnak. Persze, az is nagyon hívogató volt, hogy a nevén és hatalmas elismertségén kívül nagyon keveset tudtam az e mögött rejtőző személyről. Azt viszont nem sejthettem előre, mennyi információval gazdagodom az 1950-es évek állatvilágával, felfedező útjaival kapcsolatban, no és természetesen, hogy egy új televíziós műfaj, a természetfilm megszületésének körülményeit is gyakorlatilag testközelből és első kézből követhetem végig. Irány az ismeretlen vadon!

@szembetuno_blog
Attenborough nevét még egészen fiatalon megismertem, mikor megleptek egy természetfilmmel. Nos, arra sajnos már nem emlékszem, ki volt az elkövető, viszont minden bizonnyal biztosra akart menni, mivel a borítón Sir David Attenborough neve díszeleg – elő is kerestem ezt a kazettát (durva, lejátszani sajnos már nem tudom). A híres természettudósnak ez már sokadik munkája, hiszen az ’50-es évektől kezdve fáradhatatlanul igyekszik nézői számára bemutatni a világ flóráját és faunáját. Az Állatkerti gyűjtőutakban pedig szerzőként visszapörgeti az idő kerekét, hogy egészen a kezdetekig vezessen vissza minket. Arra az időszakra, mikor maga a televíziózás is gyerekcipőben járt, ahol a műsorkészítők még csak a tapasztalat ingoványos ösvényén jártak. Mindeközben bolygónk is számtalan felfedezésre váró növényt és állatot tartogatott a világ modern felfedezői számára. Ekkoriban talált egy egészen egzotikus lehetőség egy húszas éveiben járó ifjú természettudósra, mely által nem csupán a Föld addig ismeretlen vagy kevésbé ismert tájaira juthatott el, mindemellett az angol állatkertek lakóinak számát is különleges példányokkal gyarapíthatta. Nem mellékesen, mindezt meg is örökíthette a világ számára, megalapozva ezzel a természetfilm műfaját.

Kicsit idegenkedtem a könyvtől, sokkal lassabban haladtam vele, mint terveztem, viszont amint sikerült belehelyezkednem az elbeszélő nézőpontjába, érdekes kalandokban lehetett részem. Az áttörést, azt hiszem az elbeszélő ironikus megjegyzései hozták meg számomra. A kötet három gyűjtőutat mutat be, mindhárom más-más okból különleges és mind egy gyakorlatilag felfedezetlen területre vezet el bennünket. Van, amelyikben fontos szerepet kap az őshonos kultúra és társadalom, van, ahol a törvényi szabályozások nehezítik a körülményeket és van, ahol az időjárás. Akad célirányos utazás, melynek során egy (vagy több) bizonyos állat befogása játssza a prioritást, ezeket olykor megnehezítik a fenti körülmények, vagy épp maga a „zsákmány”, s természetesen akad jó néhány sikeres expedíció is, váratlan és csodálatos életképekkel. A kedvenceim között a pillangókról szóló elbeszélések és a tatuk utáni kutatás szerepelnek, de nagyon szimpatikus volt a könyv borítóján szereplő kép története mögé is belátni.


@szembetuno_blog
Az Egy ifjú természettudós történetei egészen különleges olvasmánnyá nőtte ki magát, noha sokáig nagyon idegennek éreztem az elbeszélést. A szerző, bár viszonylag gyorsan a történetek elmesélésébe kezd, s gyakran szól ki az olvasóhoz, mégis sokáig tartózkodónak, távolságtartónak tűnt. Ez számomra kezdetben kicsit rideggé és tárgyilagossá tette az elbeszélést, de ezt egyébként okozhatta az is, hogy a témában kevésbé vagyok jártas, így valamivel lassabban és nehezebben fogadtam be a „környezetet”. Összességében viszont hihetetlenül izgalmas volt végigkövetni ezt a sok-sok egymásra ható tényezőt, ami nem csupán egy televíziós műfaj, vagy egy állatkert életét befolyásolta. A kötet által megismerhetjük, hogy az elmúlt évszázad közepén mekkora rálátása volt/lehetett az embereknek az élővilágra – és milyen siker övezte, hogy addig ismeretlen tájakkal találkozhatnak egy természettudós kamerája által; hogy mekkora súlya és hatalma volt a televíziózásnak, s megmutatja, hogy a média mennyi klassz dolgot vihet véghez akár az állatvédelem, akár a növényvédelem, a felfedezések terén. A kérdés az, hogy mit kezdünk mindezzel a 21. században.

Blogturné Klub


A turné állomásai

03.15. - Nem félünk a könyvektől
03.19. - Kelly és Lupi olvas
03.21. - Spirit Bliss
03.23. - Szembetűnő

Nyereményjáték

David Attenborough ebben a könyvében állatkerti gyűjtőútra indul. Leleményes módon nagyon sok állatot be tudnak fogni, de van néhány, amelyik kifogott rajtuk. Ezen állatok közül mutatunk be négyet. A képek és a leírások alapján találjátok ki az állat nevét és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (a névnél elfogadjuk a magyar, illetve a latin elnevezést is).

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
Délkelet-Ázsiában, Thaiföldön, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Vietnámban, Laoszban, Kambodzsában, Malajziában és Szingapúrban él. Az őserdőktől a szavannákig mindenhol megtalálható, elsősorban a földön él, de általában üregekben alszik és a fákra is felmászik pihenés vagy élelemszerzés céljából. Felépítésük legnagyobb különlegessége a testüket tetőcserép módjára borító pikkelyek. Ezek a pikkelyek sérülékenyek, folyamatosan kopnak, de alulról újranőnek, mint az emberi köröm.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése