2018. június 9., szombat

Fodor Marcsi - Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Nagyszerű, hiánypótló kiadványt jelentet meg a Bookline Könyvek a Könyvhétre 50 elszánt magyar nő címmel. A gyönyörűen illusztrált kötetről hat blogger véleményét olvashatjátok a turné során. Érdemes velünk tartani, és megfejteni a feladványokat, a helyes megfejtők közül ugyanis egy szerencsés megnyerheti a könyvet a kiadó felajánlásában.

Fodor Marcsi - Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Megjelent: 2018. Könyvhét
Kiadó: Bookline Könyvek
Illusztrálta: Rátkai Kornél
Téma, műfaj: ifjúsági ismeretterjesztő
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 208 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek. A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit

Eredeti fotó

Az Esti mesék lázadó lányoknak értékelésében, ugyan csak futtában, de fájdalmamat fejeztem ki, hogy magyar nővel nem találkoztam a száz különleges női életutat bemutató mesekönyvben. Így izgatottan vetettem magam Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című könyvébe, annak reményében, hogy hasonlóan izgalmas karakterekkel és életpályákkal ismerkedhetek meg, mint a nemzetközi „nagytesó” oldalain, magyar keretek között - és egy picit más műfajban. Mint tudjátok, néhány éve jobban elmerültem a 19. századi magyar nőtörténetben és az akkori (női) irodalmi élet alakulásában. Kutatásaim során, már a szakirodalmak olvasásakor is olyan nevekre, életrajzokra és művekre bukkantam/bukkanok, melyek nagy hatást gyakorolnak rám. Minden egyes alkalommal elcsodálkozom, milyen fantasztikus nők (is) alakították az akkori társadalmi, kulturális és (a század végén) a tudományos életet. Hová tűntek ők? Miért nem ismerjük őket?

Hugonnai Vilma
A hazai történelemoktatás során csak ritkán találkozhatunk nőkkel. Ha mégis, akkor általában „fiúsítva” (gondoljunk csak Mária Terézia trónra lépésének körülményeire) vagy külön tanegységként, kiegészítő funkciót betöltve. Hogyha nem szerepelnek a tananyagban, vajon miért van így? Nem volt senki, aki említésre méltó lenne? Ugyanez érvényes az irodalomoktatásra is. Tudtátok, hogy a középiskolai Nemzeti alaptanterv mindössze három női szerző megismerését ajánlja az összesen kilencvenhét nevet felvonultató listában? S hogy közülük csak egy kapott külön tankönyvi leckét a tizenkettedikes irodalomtankönyvben? Az, hogy a nők helyzetével, lehetőségeivel, a feminizmussal és a társadalmi nemek tudományával kapcsolatos témaérzékenység hazánkban meglehetősen magas, s szélsőséges indulatokat vált ki, nagyban tulajdonítható annak is, hogy bizonyos történeti ismeretek egyáltalán nem épültek be a közgondolkodásba. Egészen egyszerűen azért, mert a közoktatás számára ez a „téma” láthatatlan. Egyszer csak lettek nők, meg szavazati jog, szüfrazsett és "emancipáció" – és mossuk kezeinket. Holott ez napjainkban sem ennyire fekete-fehér. Mindez pedig nem csupán a nőket, de a férfiakat is érinti.

Kossuth Zsuzsanna
Talán indokolatlannak tűnik ez a hosszas tantervi-tananyagi felvezetés, de nagy öröm számomra, hogy egy viszonylag talán könnyedebb műfaj kapcsán teret engedhetek annak, amivel igazán szeretek foglalkozni. Másrészt, az 50 elszánt magyar nő ismeretterjesztő volta okán némileg meg is kívánja, hogy a fenti szempontok alapján is körbejárjam a témát. Azt gondolom, a kiadvány hiánypótló. Célja, hogy felhívja a figyelmet az elfeledett, de egyedi és figyelemréméltó utat bejáró magyar nőkre, akik koruk elvárásaitól némileg eltértek, s a hagyományos női szerepek mellett/helyett tehetségükkel, rátermettségükkel, személyiségükkel váltak a magyar történelem példaértékű alakjaivá. Az eszközt és a műfajt is nagyon jó elgondolásnak tartom, hiszen lényeges, hogy akár a kötetben szereplő, akár az e válogatásból kimaradt nők végre előlépjenek a történelmi közöny homályából, s a fiatalok már egy sokkal tágabb perspektívában gondolkodhassanak a nemek közötti egyenlőségről, a férfiak és nők történelmi jelentőségéről, tetteiről. Az 50 elszánt magyar nő válogatási metódusában (ha jól érzékelem) a "magyar női elsők" megközelítés áll a fókuszban, s a 900-as évektől egészen napjainkig terjedő időskála tükrében ismerkedhetünk meg részben ismert, vagy teljesen ismeretlen női életutakkal. A kötetben olyan fantasztikus személyekkel találkozhatunk, mint Hugonnai Vilma (aki egyébként egyik személyes kedvencem) és Veres Pálné Beniczky Hermin (hogy továbbra is az 1800-as éveknél maradjunk) - vagy épp a "női krónikás", Kertész Erzsébet, napjainkból pedig Polgár Judit vagy Lubics Szilvia. 


Polgár Judit
Bár bevallom, a kötet fellapozásakor a tartalomjegyzéken végigfuttatva a tekintetem, a kíváncsiságomat egy kis kétkedés és aggodalom szőtte át, amit az eredeti bejegyzésemben hosszasan ecseteltem, viszont igyekszem egy kis önmérsékletet tanúsítani és nem visszaélni a türelmetekkel (máshol, máskor bővebben fogok még erről írni). Észrevételeimet három kulcsszóval foglalnám röviden össze: társadalomtörténeti háttér, szerkezet, elbeszélés. Az első számomra nagyon hiányzott, mert az volt az érzésem, hogy az életutak inkább az eseménytörténetre és a kronológiára fókuszálnak, s keveset mutatnak meg az adott korszak mentalitásából, világából, illetve ezek általában sztereotipikus történeti ismeretekre alapoznak. Az egyes fejezetek szerkezeténél tetszett az illusztrált felvezetés (bár a sztereotípiák ebben az esetben is túlzott hangsúlyt kaptak, félrevezetőek és sematikusak), meglepetésemre viszont a szöveges/didaktikai megjelenítés a kísérleti tankönyvek lenyomatát őrzi: darabos, túlzsúfolt, zavaró - illetve, ha már szerkezet: számomra sokkal ízlésesebb lett volna a szöveg sorkizárt igazítása. S a harmadik: az életrajzi leírások esetében az elbeszélői hang nem egyenletes, így az élettörténetekkel való megismerkedés nem minden esetben olvasmányos, a nyelvezetből sok esetben nem éreztem egyértelműnek, hogy konkrétan melyik korosztályhoz is szólnak a sorok, illetve ténybeli tévedések is felbukkannak.

Összességében abszolút üdvözlendő a kezdeményezés, hogy ifjúsági ismeretterjesztő kötetekben is megjelenjen a női dimenzió. Az 50 elszánt magyar nő széles palettán válogat a magyar női elsők között, így az irodalom, sport, történelem ugyanúgy megjelenik, mint az orvostudomány vagy a természettudományok. Remek dolog, hogy ezzel a sok, színes életúttal egy gyűjteményben találkozhatunk, s hogy a 900-as évektől egészen napjainkig megismerkedhetünk ötven kiváló nővel. Bízom benne, hogy a közeljövőben még több hasonló kezdeményezést megismerhetek, melyek talán kevésbé építenek a nemi sztereotípiákra.

Blogturné Klub


A turné állomásai

06.09. - Szembetűnő
06.13. - Deszy könyvajánlója
06.15. - Olvasónapló
06.17. - Spirit Bliss 

Nyereményjáték

A mostani játék során olyan híres nőket kell felismerni, akik valami fontos dolgot tettek a női egyenjogúság kivívásáért. Minden állomáson találsz egy képet, a híres nő nevét írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

2 megjegyzés:

  1. Szia! A tiedben benne van Teleki Blanka? Miatta vettem meg a konyvet de a boltban sajnos nem neztem bele es most szembesultem hogy nincs benne. A neten keresgelve pedig ott a neve mindenhol igy talaltam ide. Ha van idod kerlek irj egy valaszt. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm szépen az észrevételed, javítottam ezt a részt a bejegyzésben, és válaszoltam a privát üzenetedre is :)

      Törlés