2017. augusztus 27., vasárnap

Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr

A Kolibri Kiadó ismét újabb Roald Dahl könyvvel gazdagítja a szerzői gyűjteményt. A Fantasztikus Róka úr, ami magának Dahlnak is egyik kedvenc története volt új fordításban és Quentin Blake szenzációs rajzaival jelent meg. S természetesen ismét szívesen mutatjuk be nektek ezt a nagyszerű kötetet és ha szerencsések vagytok ti is megnyerhettek egyet a három példányból. Csak kövessétek augusztus 25-30 között a Blogturné állomásait és fejtsétek meg a rejtvényeket.

Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr
Eredeti megjelenés: 1970.
Hazai megjelenés: 2017. augusztus
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Pék Zoltán
Illusztrálta: Quentin Blake
Téma, műfaj: mese
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 90 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt. A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kiforgatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki... méghozzá fantasztikusat! "Róka úr és a három rókakölyök tempósan, egyenes vonalban ásott. Annyira izgatottak voltak, hogy nem éreztek se fáradtságot, se éhséget. Tudták, hogy hamarosan nagy lakoma vár rájuk, és fel-felkuncogtak, amikor csak eszükbe jutott, hogy Buci tyúkjait fogják enni. Remek érzéssel töltötte el őket a tudat, hogy míg a dagadt gazda a dombon arra vár, hogy ők éhen haljanak, közben vacsorát is ad nekik, még ha nem is tud róla."

Quentin Blake illusztrációja

Ha röviden akarnám összefoglalni: ami nekünk Vuk, az Roald Dahlnál Fantasztikus Róka úr. De persze, azért ez a könyv is többet érdemel egyetlen félmondatnál – ha másért nem is, akkor annak magyarázataként, miért is gondolom így. Egyébként a szerző már az első tőle olvasott könyvvel, a Boszorkányokkal megvett…nem nagyon volt kételyem afelől, hogy ez hasonlóképp lesz ebben az esetben is.

Quentin Blake illusztrációja
A kötet a maga szellősen és gazdagon illusztrált kilencven oldalnyi terjedelmével azért rögtön felvetett bennem néhány kérdést: hogy fogom én beérni mindössze ennyivel, és ki fog-e teljesedni így az elbeszélői zseni? De azt hiszem, ebből a történetből pont elég is ennyi. Mármint: jó értelemben. Dahl patikamérlegen porciózta ki az egyes fejezeteket, a cselekményfolyam stációit. Nem húzta, nem nyúzta: éppen annyit adott, amit a karakterek és a mese megkívánt. A Fantasztikus Róka úr ugyanis egy kedves tan –és állatmese. Olyanféle történet, mely a család, az összetartás erejét helyezi fókuszba, bemutatva kis olvasójának (vagy hallgatójának), hogy egy kis leleményességgel és összmunkával, no és azzal, hogy tisztában vagyunk saját képességeinkkel – korlátainkkal és erősségeinkkel – még a legreménytelenebb helyzeten is felül tudunk kerekedni.

Nem mehetek el ugyanakkor afeletti értetlenségemen, hogy mégis mi a manó probléma volt kezdetben ezzel a három „simabőrűvel”, akiket az elbeszélő a megszokott klisékkel ruházott fel (amiből nyilvánvalóan éreznünk kell, hogy ők gonoszak és bármit is tettek vagy nem tettek a múltban, egész biztosan a rókának van igaza). Persze, a cselekmény előrehaladtával kibukott, hogy nem csupán gonoszak, hanem tökkel ütöttek és kapzsik is, no de mégis! Miért mentjük fel a rókát, aki elveszi a másét? A Vukban (e kötettel kapcsolatban szerintem lehetetlenség elmenni Fekete István könyve mellett, amit valamivel kiforrottabbnak érzek Dahl történeténél) például ezt a szálat tökéletesen kidolgozottnak gondolom, az erkölcsi-morális indíttatás is megingathatatlannak tűnt, itt viszont nem éreztem a kezdetektől, hogy a „róka pártján” állok.

Mindettől függetlenül a Fantasztikus Róka úr kedves története kellemes kikapcsolódást nyújtott számomra. Nem okozott csalódást, s így húszas éveim második felében is jókat vidultam rajta, együtt éltem a szereplőkkel. Terjedelménél, betűtípusánál és a már említett gazdag illusztrációinál fogva (melyek Quentin Blake munkáját dicsérik) akár az első olvasmányok egyikévé is válhat – még akkor is, ha a csemete már milliószor hallotta előtte az esti mese(fel)olvasások alkalmával.

S ha már Vuk is szóba került, íme a főcímdal :)


Blogturné Klub

A turné állomásai

08.25. - Olvasónapló
08.27. - Szembetűnő
08.28. - Zakkant olvas
08.29. - KönyvParfé
08.30. - Dreamworld

Nyereményjáték

A történetből készült film egyik nagy húzóneve George Clooney volt, aki magának Róka úrnak kölcsönözte a hangját. Játékunkban állatos rajzfilmhősöket találtok, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy eredetileg melyik híres színész hangján szólaltak meg. Tehát a Rafflecopter megfelelő sorába a színészek nevét kell beírni.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése