2017. augusztus 7., hétfő

Colleen Oakley: Karnyújtásnyira

A General Press Kiadó gondozásában jelent meg hazánkban Colleen Oakley legújabb regénye, a Karnyújtásnyira. A Blogturné Klub három bloggere eredt a meghökkentő, romantikus történet nyomába, s ha a turnéval tartotok, Ti is megnyerhetitek a könyv egy példányát!

Colleen Oakley: Karnyújtásnyira
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2017.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Ligeti Lujza
Téma, műfaj: romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 408 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Életem ​első csókjába kis híján belehaltam…Akár így is kezdődhetne a fiatal lány, Jubilee Jenkins élettörténete, aki igen ritka és veszélyes betegségben szenved. Allergiás, és nem is akármire: az emberi érintésre. Miután a középiskola utolsó évében emiatt csaknem az életét veszti, és kisvártatva az édesanyja is elköltözik hazulról, jóformán remeteként éli az életét. Kilenc hosszú éven át ki sem lép az otthonából, tökéletes elszigeteltségben éli a mindennapjait. Az édesanyja halálakor azonban teljesen kicsúszik a lába alól a talaj. Jubilee kénytelen lesz szembenézni a világgal – és vele együtt a benne élő emberekkel is –, hogy gondoskodni tudjon magáról. A megpróbáltatásai sora ezzel azonban nem ér véget. Egy nap, amikor épp hazafelé tart a munkából, a szemtanúja lesz annak, amint egy fiúcska a sebes folyóba ugrik. Gondolkodás nélkül a habokba veti magát, holott tudja jól, ha a fiúhoz ér, azzal a saját életét kockáztatja. A szerencsés megmenekülést követően pedig ideje sincs felocsúdni, mert ismét száznyolcvan fokos fordulatot vesz az élete. A kórházban megismeri ugyanis a fiú apját, az ugyancsak hányatott sorsú Ericet, akivel, úgy tűnik, a legkevésbé sem közömbösek egymás iránt. De milyen jövő várhat két olyan emberre, akik a kölcsönös vonzódás ellenére tudják: sosem érhetnek egymáshoz, és sosem csókolhatják meg a másikat?


Huh, nem mostanában volt olyan élményem, hogy egy regény valami megmagyarázhatatlan oknál fogva vonz, aztán kellemes meglepetést szerez. Erre most igencsak nagy szükségem volt, mert az utóbbi időszakban többször is sikerült „beválasztanom” az olyan kategóriájú/színvonalú könyvek közül, amiket utólag tuti nem olvastam volna el, pláne nem írtam volna róla, ha nem harangoztam volna be jó előre a blogon. A Karnyújtásnyira más volt. Szerencsére!

Colleen Oakley
A történet főszereplője Jubilee, aki ritka betegségben szenved. Az emberi érintésre érzékeny, a testi kontaktus pedig akár az életébe is kerülhet. Fiatalként megbélyegezve érezte magát, a gúny tárgyának. Olyannyira, hogy a húszas éveit mindenféle közösségi élet nélkül élte, s anyjával is teljesen eltávolodtak egymástól. Könnyű leírni ezeket a sorokat, de belegondolni a helyzetbe, miszerint senkit nem érinthetünk meg, egészen kemény feladatnak tűnik. Én alapvetően nem vagyok ölelkezős típus, de azok a ritka pillanatok, mikor szükségem van arra, hogy megöleljek valakit/vagy tudom, hogy annak a valakinek van szüksége egy ölelésre, bizony életmentő tud lenni. A tinédzser évekre való visszaemlékezés után érkezünk meg Jubilee jelenébe. A harmincas évei elején járó lány anyja meghal, a korábban számára folyósított járadékok megszűnnek, így Jubilee-nek munkát kell találnia. A regényben a valódi élet terepére lépő Jubilee történetét kísérhetjük figyelemmel, mely tele van jó adag veszéllyel, romantikával…és irodalommal.

Jane Austen a könyvben
…igen, irodalommal. Annyi talán nem titok, hogy Jubilee egy könyvtárban kap állást, ennek okán pedig nagyon fontos szerepet kap az irodalom a történetben. Az egyik cselekményszál központi kérdése például, hogy mit árul el rólunk az, hogy milyen történeteket szeretünk olvasni. Vajon magunkat keressük a regényekben, vagy a titkos vágyaink és álmaink lehetséges kimenetelét próbáljuk meg felgöngyölíteni? Meg tudunk-e valakit ismerni (legalább részben) az alapján, hogy elolvassuk ugyanazokat a történeteket, melyeket ő? Miközben olvastam a könyvet, lefuttattam pár tesztet a fejemben, hogy mit szűrhetne le rólam valaki, aki elolvassa az idei olvasmánylistám tételeinek felét (vagy a negyedét, az is valamivel több húsznál). De csak random: talál benne szakirodalmat, romantikát, krimit, gyermekirodalmat és klasszikust. Ember legyen a talpán, aki ez alapján meg akar ismerni. Bár nyilván egy csomó árulkodó jelecske van a listán, amit bárki ki tud szúrni a témakörök alapján, de hogy az adott könyv kinek mit árul el, az ismét egy másik kérdés…azt hiszem, elkalandoztam.

Szerelmünk lapjai
Mert ez a könyv ilyen (is). Kicsit elkalandozós, de mindenképpen kellemes kikapcsolódást ígérő. Érdekes egyébként, hogy Nicholas Sparks könyvei is felbukkannak (elsősorban talán a Szerelmünk lapjai élvez prioritást), ugyanis maga a történetvezetés nekem nagyon hajazott Sparks stílusára. Bár talán a nyelvezet és a stílus nem olyan finom és lágy, mint amit Sparkstól már megszoktunk, de alapvetően azt gondolom, hogy aki kedveli az írót, a Karnyújtásnyira is hasonlóan kellemes élmény lehet számára.

Colleen Oakley könyve – ahogy fentebb is írtam – igazi kis felüdülés volt számomra. Szerettem a könnyedségét, szerettem a történetvezetését. Nagyon érdekes volt a sokféle cselekményszál egybefonódása. A szereplők talán kevésbé voltak olyan kidolgozottak, mint amit érdemeltek volna, mégis sikerült egészen egyedi karaktereket felvonultatni, az átlagos hétköznapitól a csodabogár gyerkőcig. Régóta vártam egy olyan kötetre, ami csak megfog, feldob egy puha felhőre, visz magával, megmosolyogtat, és ellazít. A Karnyújtásnyira pedig ilyen volt számomra.

Blogturné Klub


A turné állomásai

08.07. - Szembetűnő
08.09. - Könyvvilág
08.11. - Dreamworld

Nyereményjáték

A kötethez tartozó játékunkban most a "fóbiák földjére" utazunk. A feladatotok, hogy a kérdésekben meghatározott félelmeket, iszonyokat idegen szóval nevezzétek meg, s a helyes megfejtést írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába (egy példa: hogy nevezzük, ha valaki fél a pókoktól? - a válasz: arachnofóbia). 

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Rögeszmés félelem a tömegtől. Társulhat hozzá tériszony vagy klausztrofóbia. A személy lehet félénk és rögeszmés is, emiatt alakulhat ki a fóbia. Nem tévesztendő össze az emberkerüléssel, ami idegenkedést jelent az emberiségtől. A tömegiszonyos személyek csak a tömegtől és a nagy csoportoktól idegenülnek el.
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése