2017. március 28., kedd

Bill Burnett-Dave Evans: Tervezd meg az életed

Az egyetemen rengeteg tudást igyekeznek a fejekbe verni, de ez sokszor úgy tűnik, az oktatási rendszer nem látja a fától az erdőt. Sok apróságot belevernek a fejekbe, de az élet valódi értelméről és arról, hogyan is kellene jól élni, nem tanítanak semmit. De azért akadnak kivételek! A Tervezd meg az életed című könyv is egy ilyen kurzus alapján jött létre, és ha az egyetemen nem is oktatták nekünk, mi, a Blogturné Klub tagjai most a könyvön keresztül próbáljuk felfedezni, hogyan is kövezhetnénk ki az utat magunknak a boldog élet felé. Tartsatok velünk négy állomásos turnénkon, válaszoljátok meg a feltett kérdéseket helyesen, és akár Ti is belevethetitek magatokat az életetek megtervezésébe Bill Burnett és Dave Evans segítségével!


Bill Burnett-Dave Evans: Tervezd meg az életed
Hazai megjelenés: 2017. március
Kiadó: Bookline Könyvek
Fordította: Kelemen László
Téma, műfaj: ismeretterjesztő
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 288 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
No ​1. New York Times Bestseller
A Stanford Egyetem professzorai segítenek abban, hogy életünk bármely életszakaszában a fejlődés útjára léphessünk, és végre azzá válhassunk, akivé valóban szeretnénk. Életünk egészére hatással vannak a dizájnerek. Elég csak körülnéznünk a munkahelyünkön, vagy a lakásunkban és lépten-nyomon okostelefonokba, tabletekbe, formatervezett székekbe, asztalokba botlunk. Ezeket mind olyanra tervezték, hogy kényelmesen és egyszerűen használhassuk őket, és közben alkalmasak legyenek a funkciójuk betöltésére is. Minden egyes tervezői feladat egy problémafelvetéssel kezdődik, amelynek megoldására egy csapat vállalkozik, amely addig finomítja elképzeléseit amíg a lehető legjobb végeredményig el nem jut.

Designing your life


Életünk során számtalanszor érezzük azt, hogy a következő lépéshez szükségünk van egy támogató kézre. Ez természetes. A holtpontok, a hullámvölgyek, a kételyek éppúgy életszakaszaink velejárói, mint az öröm és a boldogság. Akárhol is tartunk éppen, a következő és az azt követő lépések megtételéhez fontos, hogy olyan terveink legyenek, amik motiválnak minket. A terveinket sokféleképp szövögetjük, de talán érdemes a józanész határain belül maradni. Bill Burnett és Dave Evans kötete új perspektívákat villanthat fel előttünk.

A szerzőpáros
Mindig is nagyra tartottam azokat, akik bár alapvetően természettudományos beállítottságúak, mégis előszeretettel emelnek le szépirodalmat a polcokról. Ha pedig még tollat is ragadnak, s azt kifejezetten jó stílusban forgatják, az már minimum a csillogó szemes elismerés netovábbja. Kedvelem azt is, ha valaki olyan szemléletmódot mutat, amire mindaddig nem is gondoltam: ha kicsit megismerhetem, hogy más, számomra kevésbé ismert szakterületek hogyan vélekednek ugyanarról a dologról. Jelen esetben az életünk megtervezéséről. Tervező típus vagyok, kisebb-nagyobb kilengésekkel álomvilág határain túl, de nem egyszer (tulajdonképpen nagyon sokszor), csak utólag ismerem fel a tudatosságot a tetteim és döntéseim mögött. Persze, a végeredmény tudatában könnyebb átlátni az addig vezető utat, mintha az olyan nyílegyenes és egyszerű lett volna. Pedig nyilván nem. Én például mindig több opcióban gondolkozom. Van egy fő csapásvonal (a Hold), és vannak a mellékösvények (a csillagok). Tudjátok, ha el is vétem a Holdat, még mindig a csillagok között landolhatok. Sokkal több variánssal dolgozom, mint amire valójában szükségem van. Ez így van a valóban nagy súlyú döntések esetén is, de az egészen aprónak tűnőben is. Biztos lehetsz benne, hogy ezeket a sorokat például legalább hatszor átvariáltam. Van, hogy egy-egy bejegyzést négyszer-ötször átdolgozok. S látod, így is sokszor elkalandozom.

A Tervezd meg az életed olyan módszert mutat be, ami kapaszkodóként szolgálhat szinte minden életszakaszunkban. Nekem picit nehéz volt ráhangolódni a módszerre, pedig alapvetően nem olyan bonyolult. A munka-játék-szeretet-egészség négyes műszerfalának finomhangolása elgondolkodtató. Ráadásul a kötet szerkesztői minden lépcsőfokot egy-egy esettanulmánnyal mutatnak be a könyvben. Kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy olyan általános problémaköröket választottak, mint a hosszan tartó munkanélküliség vagy épp a kapunyitási pánik. A módszer rávilágít arra, mekkora jelentősége is van annak, hogy – ha úgy érezzük, megfeneklettünk – pontosan felmérjük az aktuális helyzetünket, mérlegeljük a lépéseink kimenetelét. Mindeközben szembesít azzal is, hogy néha nem árt kívülről szemlélnünk a helyzetünket, önmagunkat. A példákban való elmerülés közben nem csupán a két szerző stratégiáját sajátíthatjuk el, de ami talán ennél is fontosabb: újfajta szemlélettel is gazdagodhatunk.

A Tervezd meg az életed egy egészen üde kalandozás volt a design thinking világában, ami eddig ismeretlen volt előttem. Ahogy fentebb is jeleztem, nem sikerült mindjárt ráugranom a gondolatmenetre, és olykor kicsit száraznak is éreztem a leírásokat. A könyvet nem tartom kifejezetten olvasmányosnak, s azt sem állítanám, hogy minden elemével azonosulni tudtam. Bár azt gondolom, egy ilyen könyvnek nem is az a célja, hogy minden betűjét pontról pontra kövessük, hanem, hogy elraktározzunk belőle olyan „fogásokat”, amiket a későbbi életünkben hasznosítani tudunk. S azt hiszem, ez meg is történt.  

Blogturné Klub



A turné állomásai

03.28. - Szembetűnő
04.03. - Olvasónapló

Nyereményjáték

Mostani játékunk nem túlságosan bonyolult, de érdemes minden állomáson szemfülesnek lenni, hogy megtaláljátok a válaszokat! Minden állomáson találtok ugyanis egy-egy kérdést, a dolgotok pedig nem más, mint helyesen megválaszolni őket! A helyesen válaszolók közül 3 szerencsés megnyeri a könyv egy példányát!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Melyik egyetemen tanítanak a szerzők?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése