2015. október 31., szombat

Hókusz Pókusz

1993 nyarán mutatták be. Ma is tökéletesen megállja a helyét. A Halloween egy ikonikus filmje lett számomra - attól kezdve, hogy általa megismertem ezt az eseményt - és gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül. Az amerikai ünnep napja alkalmából nagy gyerekkori kedvencemről, a Hókusz Pókuszról írok :)

A film plakátja,
a videó borítója
A film leírása:
Az egykor boszorkányként megégetett Sanderson nővérek a XX. század végének egyik Halloween éjszakáján újra életre kelnek. A megelevenedett, szeleburdi boszorkányok, Winifred (Bette Midler), Sarah (Sarah Jessica Parker) és Mary (Kathy Najimy) ott folytatják tovább, ahol 300 éve abbahagyták. Kezdetben megidézőjük, a kis Max Dennison és kishúga lesz a boszik molesztálásának elsődleges célpontja, mígnem feltűnik a színen a gyönyörű Allison és három kisgyermeke, akik földöntúli képességükkel megtörhetik a 300 éves hölgyek varázsát.

Azokban az időkben járunk, mikor még kislány voltam. Épp csak megkezdtem az iskolát, épp csak meghozta a Jézuska az első videólejátszót, a nagy kazetta cserebere időszaka, mikor a Disney-mesék és filmek csak úgy jártak-keltek az otthonok között - és, ami érdekes: mindig vissza is kerültek az eredeti tulajdonoshoz. Akkoriban - épp egy ilyen cserélős akciózásnak köszönhetően - találkoztam egy rémisztő, mégis vicces és érdekes filmmel. Rémisztő volt, mert boszorkányok meg zombik és mindenféle hókuszpókuszok voltak benne, és különben is: szinte végig sötét volt! Vicces volt, mert mindezek mellett a gonosz boszik olyan tökkelütöttek voltak, ami miatt azért mégsem tűntek olyan félelmetesnek. És érdekes volt, mert egy olyan ünnepkört mutatott be, amiről addig nem hallottam...


Halloweeni pompában, részlet a filmből

...ebből következően, akkoriban még valahogy nem rohanták meg a népet a Halloween csodái, nem árultak minden sarkon Halloween-tököket, nem adtak tippeket, minek öltözzünk október 31-én. Hogy a film megnézése után sajnáltam-e mindezt? Nos, igen, nyilván. Nagyjából hét-nyolc éves lehettem, mikor először láttam a Hókusz Pókuszt, hogy ne bántam volna, hogy mi kimaradunk egy ilyen mókából. És bár minden évben végignéztem az utcán, sehol nem tették extra tűzveszélyessé a házak előkertjeit a szalmába állítgatott világító tökökkel, és mi, gyerekek sem öltöztünk be, hogy csokit csaljunk ki a szomszédoktól. És ez így volt, így van rendjén. Bár a szinkron jól megkevert minket, hiszen mindvégig Mindenszentek éjszakájáról beszélnek a filmben, a Halloween még csak fel sem merül. Az október-november fordulójának három napja és azok elnevezése, ünnepköre pedig - főként az elmúlt másfél évtizedben - éles csaták kereszttüzében áll. De vissza a filmhez...!

Sarah Jessica Parker, Bette Midler, Kathy Najimy
...ehhez az igazi, hamisítatlan családi mozihoz, amit az említett időszakban gyakorlatilag rongyosra pörgettem a lejátszóban. Aztán jó néhány évvel ezután, gondoltam egyet, s immár a modern technika segítségével - ismét felelevenítettem a filmet. Az élmény egyszerre volt szürreális és ideális. A szürrealitást minden bizonnyal az adta, hogy megint visszakerültem jó tíz évvel korábbra, mert lényegében ugyanúgy élveztem a filmet, mint akkor - ettől lett az egész ideális.

A három nővér alakítása zseniális. Mindenkinek megvan a maga kis tipikus szerepe, és roppant jól hozza azt. A főgonosz egyértelműen a legidősebb nővér, Winifred, akit Bette Midler alakít. A színésznő egyébként azóta is nagy kedvencem, ami -azt gondolom- nagyban köszönhető ennek a filmnek. Egyszerűen imádom! Profi, vicces, rémisztő, szerethető és borzasztó. Ez így mind egyben, egy filmen belül. A '90-es évek eleji formájában pedig még Sarah Jessica Parker is ígéretesnek bizonyult, s annyi bizonyos, hogy Sarah butácska karakterét mintha rá írták volna. Bevallom, a Maryt alakító Kathy Najimyhez azóta kevésbé volt szerencsém, ettől függetlenül a simulékony, ám gonosz természetű szerepben számomra tökéletesen megállta a helyét. 


A három gonosz boszorka tehát adott. Mi kell még egy halloweeni családi mozihoz? Gyerekek! Naná! Meg egy csipet rejtély és egy macska, egy zombi és megvezethető felnőttek. Jelentem, minden "hozzávaló" megtalálható a filmben! És, hogy a rendezők hűek maradjanak a Disney névhez,  jó adag fülbemászó dallammal is megtűzdelték a filmet. Mindezekkel együtt pedig garantált a siker. És igen, hallgassátok meg Ti is Sarah dalát, hogy ne csak az én fejemben szóljon napokig! 


Láthattad, nem profi filmértékelőt olvashattál, csak egy könyves blogger élményeit. A Hókusz Pókusz igazi családi film, melyet minden Halloween-kedvelőnek látnia kell! Minden kis sutasága ellenére - és azokkal együtt - humoros, könnyed és szórakoztató mozi, mely kikapcsol, visszarepít a gyerekkorba, megismertet az amerikai kultúra és hagyomány egy szegmensével, mindeközben belecsöppenünk egy kis történelmi rejtélybe és a boszorkányság univerzumába. Az egész hangulata amolyan kellemes nosztalgikus utazás a kilencvenes évek világába.
Blogturné Klub


A turné állomásai

10:00 - Szembetűnő
14:00 - Insane Life
16:00 - Függővég
22:00 - Dreamworld

Nyereményjáték

Most kivételesen nem szeretnénk tőletek semmilyen extra dolgot kérni, csupán annyit, hogy kommentben írjátok le vagy linkeljétek be, hogy mi a kedvenc alkotásotok, ami a Halloweenhez kapcsolódik. Lehet ez töklámpás, fantasy kép, rajz, cosplay, illetve bármi, rátok bízzuk a választást.

A nyeremények pedig a következő könyvek lesznek:
Rachel Ward: Nem enged a mélység (dedikált)
Mindee Arnett: The Nightmare Affair - A rémálom ügy
Kim Harrington: Perception - A hatodik érzék
Katie Alender: Bad girls don’t die - A rossz lányok nem halnak meg  
T.S. Thomas: Londinium hercege
Ann Aguirre: Menedék


Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll a rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

7 megjegyzés:

  1. A dekorációk nagyon tetszenek a töklámpások. De azok a legjobbak, amit a gyerekekkel együtt tudok elkészíteni :)

    VálaszTörlés
  2. Én mindig is szerettem a denevéreket és nem tudom miért de nekem ezek a denevérminták annyira tetszenek: https://www.google.hu/search?hl=hu&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=649&q=t%C3%B6kl%C3%A1mp%C3%A1s&oq=t%C3%B6kl%C3%A1mp%C3%A1s&gs_l=img.3..0l10.988.3292.0.3457.9.6.0.3.3.0.101.377.4j1.5.0....0...1ac.1.64.img..1.8.397.HfNd10C-bO8#hl=hu&tbm=isch&q=denev%C3%A9r+sablon&imgrc=8D1DwOCTop_w8M%3A

    VálaszTörlés
  3. Nekem mindig bejönnek a szellemek Halloweenra ezért az én kedvencem: http://www.eletforma.hu/media/2014/10/dark-15739_640.jpg :)

    VálaszTörlés
  4. Én is,mint mindenki szeretem a töklámpásokat.Direkt erre az alkalomra vettem meg A rossz lányok nem halnak meg-et,és meghozta a hangulatot.Kedvenc halloweeni képem pedig: http://photos.ellen.warnerbros.com/gallery-images/2013/10/David_Williams_My_niece__Nicole_WIlliams_2_yr_old_Appleton__WI_full.jpg

    Köszönjük szépen a nyereményjátékot!Tökös Halloweent mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  5. Mindig is a töklámások voltak a kedvenceim, én egyszer megpróbáltam csinálni, de nem jött össze, úgyhogy azóta csak nézegetem a jobbnál jobb alkotásokat. http://pre02.deviantart.net/7c4c/th/pre/i/2010/295/e/5/_la__emoticon_pumpkin_by_dan14lev-d31a5lb.jpg Ez annyira aranyos ^^
    Horváth Vanda

    VálaszTörlés
  6. Imádom a szellemeket, boszorkányos, fényes cuccokat! http://www.almaimotthona.hu/upload/userupload/2/images/halloween-dekoracio-03.jpg.pagespeed.ce.3MUtrnuiqI.jpg

    VálaszTörlés
  7. Imadok sütni, halloweenkor pedig lehet díszíteni:) ezek a muffinok nagyon cukik!http://123hdwallpapers.com/hu/halloween-muffins.html

    VálaszTörlés