2015. augusztus 30., vasárnap

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

Volt egyszer egy amerikai lány és egy francia fiú. Anna jókedvű és aranyos, Étienne okos sármos, gyönyörű, szóval tökéletes...lenne, ha nem lenne foglalt...Stephanie Perkins az Anna és a francia csók romantikus feszültségét mindvégig sistergőn, a vonzalmat pedig magas hőfokon tartja debütáló regényében, amely garantáltan megbizsergeti az olvasót a fejünk búbjától a lábujjunkig. A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Ismerd meg az Anna és a francia csókot, és ha szerencsés vagy, megnyerheted a könyvet.


Stephanie Perkins: Anna és a francia csók
Sorozat: Anna és a francia csók
Eredeti megjelenés: 2010.
Hazai megjelenés: 2012.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Pásztor Judit
Téma, műfaj: young adult
Oldalszám: 384 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába - egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes...lenne, ha nem volna foglalt. De a Fények Városában a vágyak valahogy mindig utat törnek maguknak. Vajon a szerelmes majdnemek éve a hőn óhajtott francia csókkal ér véget? Stephanie Perkins a romantikus feszültséget mindvégig sistergőn, a vonzalmat pedig magas hőfokon tartja debütáló regényében, amely garantáltan megbizserget minket a fejünk búbjától a lábujjunkig és megolvasztja a szívünket.


A Vörös Pöttyössel és a young adult könyvekkel való ismerkedésem tovább folytatódik, s ezúttal Stephaine Perkins: Anna és a francia csók című regényét olvastam, ami egy sorozat első kötete. Augusztus során már találkozhattatok a Tökéletes kémiával itt nálam. Az volt az első Vörös Pöttyösöm, ráadásul elég pozitív csalódásnak lehettem részese. Hogy mi a helyzet az Anna és a francia csókkal? E rövidke bejegyzésből rögtön kiderül.

"Miért fél mindenki kilépni a kapcsolatából, 
még akkor is, ha tudja, hogy az nem jó?

Tudom, milyen tizenévesen, gimnazistaként minden reggel az otthontól távol ébredni, idegen környezetben felkészülni egy új nap kihívásaira, a semmiből kapcsolatokat építeni. No, nem egy másik kontinensen, s még csak nem is egy számomra idegen kultúrában. Ráadásul, még csak nem is szülői akarat miatt, hanem saját döntésem okán, az ő támogatásukkal. Tehát, igen...talán mégsem vagyunk, voltunk hasonló helyzetben Annával, akit megkérdezése vagy beleegyezése nélkül küldött apja egy francia bentlakásos középiskolába. Mindenesetre, én próbáltam megtalálni az érintkezési pontokat, igyekeztem szimpatizálni vele. Több-kevesebb sikerrel.

"Reményteljesen néz rám.
- És ez még csak a kezdet."

Párizsi romantika
Az Anna és a francia csók kétségkívül kikapcsolt, történetvezetése és nyelvezete lehetővé tette, hogy gyorsan, pörgősen haladjak a történettel, melyet Anna szemszögéből mesél el a szerző. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy Perkins nem bízta a véletlenre, s a szokásos, már kipróbált és bevált young adult klisékkel komponált. Ami egy picit azért mégis dühített, tekintve, hogy ebben a regényben - véleményem szerint - jóval több lehetett volna a "szeret-nem szeret, most akkor tényleg szeret?"- és a "szülőkkel csak a gond van"-szálnál. Valamivel nagyobb mértékben szőhetett volna bele egy kis tapasztalatot, tanulságot és a célközönség problémakörét érintő kérdéseket - esetleg lehetséges kiutat, stb. is vártam volna. És picit csalódott voltam, hogy ezeket a lehetőségeket az írónő kihasználatlanul hagyta. Nem arról van szó, hogy kidolgozatlan szálak lennének a könyvben, vagy hogy ne lenne érdekes a sztori, mindössze arról, hogy bennem hagyott némi hiányérzetet.

"Kevés dolog rosszabb annál, minthogy olyan ember iránt érzel valamit,aki iránt nem kéne, 
és nekem nagyon nem tetszett az, amerre az utóbbi időben a gondolataim elkalandoztak."

Persze, ami a szerelmet illeti: a bizonytalanság, félreértések és egymás melletti elbeszélések végig pulzálnak. A kötet lényegében csak erre van kihegyezve, és ezzel kapcsolatban is sok-sok (magából az életből, nem más regényekből) ismerős sztorira bukkantam. A legemlékezetesebb talán Étienne neve kapcsán tört elő emlékeim sorából. Anélkül, hogy spoilereznék, emlékszem, hogy az egyik barátnőm rajongásának tárgyára magam is úgy derítettem fényt, hogy felfigyeltem rá: konzekvensen nem a becenevén, hanem a keresztnevén szólítja a srácot (nagy felfedezés, tudom). Szóval, azért picit mégiscsak megérintett a könyv.

Az írónőről

Stephanie Perkins
Extraként a szerzőnőről hoztam néhány információt. Ráadásul első kézből az írónő honlapjáról. Stephanie Perkins Dél-Karolinában született, San Franciscóban és Atlantában járt egyetemre, jelenleg az észak-karolinai hegyekben, Asheville-ben tölti mindennapjait. Egy százéves házban él a macskájával, Mr. Tumnussal és férjével, Jarroddal, akit egyben a legjobb barátjának is tart.

Perkins mindig is a könyvek világában dolgozott. Volt könyvkereskedő, könyvtáros, és most író. A young adult műfajában alkot, célközönsége a fiatalabb korosztály, illetve azok, akik nem titkolják, hogy szeretik a YA-könyvek történeteit. Hétköznap általában az íróasztalánál pötyög egy csésze tea vagy kávé társaságában. Hétvégén pedig szeret moziba járni. Szereti tartani a kapcsolatot olvasóival is :)

Blogturné KlubA turné állomásai

08.28. - Angelika blogja
08.30. - Szembetűnő
09.01. - Insane Life
09.03. - CBooks
09.05. - Media Addict

Nyereményjáték

Ó, azok a francia fiúk...Tökéletesen érthető, hogy Anna sem tudott ellenállni :) A mostani játék során ismert francia pasikról találtok képet. A feladatotok, hogy felismerjétek, ki ő, és nevét beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába! A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újrasorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Íme, az én francia szépfiúm. Annyit segítek, hogy a nemrégiben rendezett kazanyi úszó világbajnokságon (is) szép eredményeket ért el :)


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése