2024. február 6., kedd

Könyvszállítás romantikával

Milyen történettel lehet megfogni egy szabadúszó könyvmolyt, aki épp csak egy habkönnyű (oké: és romantikus) kikapcsolódás miatt emelne le egy kötetet a polcról? Nyilván, szóljon könyvekről! Jobban belegondolva: A könyvtündérek klubja minden további összetevőt tartalmaz, hogy az olvasó a lehető legkomfortosabban érezze magát onnan kezdve, hogy a szeme megakad a borítón, a címen vagy a fülszövegen, egészen a boldog befejezésig. Ráadásul, terjedelme sem haladja meg a kritikus kétszáz oldalt.


Thomas Monstasser: A könyvtündérek klubja
Animus Kiadó, 2023, 192 oldal
Fordította: Péntek Eszter
Csillagérték: 6

A következő bővített mondatban – amit nevezzünk a könyvről szóló véleményemnek – igyekszem kifejteni, hogy mennyire ültem fel mindannak, amit a könyv látatlanban kínált, avagy: sikerült-e beteljesítenie a hozzá fűzött reményeimet.



Nulladik lépésként nézzük végig, mivel adta el magát számomra a könyv! Nos, igazából ezekről már a rövidke bevezetőben is írtam. A cím egyértelmű mágnesként működik, ez vitán felül áll (és kész!). A borító már az első pillanattól ismerős érzést keltett bennem, ezért gyorsan fellapoztam A történetsütödést, hogy megbizonyosodjak róla, mindkét borítóterv Tabák Miklós munkája. Számomra nagyon hívogatóak ezek a borítók, az elmosódott felhős háttér, a betűtípus és minden egyéb nálam telitalálat, úgyhogy biztosan egymás mellé is teszem majd a köteteket a polcon. Bizony, ezek is tényezők olykor-olykor. A fülszöveg aztán végképp magához édesgetett. A kézműves alapanyagok mellett, a legtöbb könyv valamilyen futárszolgálat által jut el hozzám – egyrészt a blog miatt, másrészt pedig, mert egy-egy vágyott kötetért nagyon szeretek betipegni egy könyvesboltba, de ha több mindent szeretnék vásárolni, akkor kényelmesebb házhoz kérni. Ennélfogva nyilvánvalóan van valamiféle benyomásom a futárokról. Tudom, melyikük fog valamikor későn beesni; valaki elé elsétálok, ha hív, mert jobban szeret feltolatni az utcánkba, mint a végén megfordulni; valakinek nem szabad belenézni a szemébe, mert nincs ellátva túl sok mindennel az emeleten – és valakinek a szemébe sosem szabadott volna belenézni, teljesen más indokból. S persze van, aki mindenre kíváncsi a kiszállított termékkel kapcsolatban. Nincsenek illúzióim, ezek a klisék és megfigyelések minden bizonnyal a másik félben is ugyanúgy munkálkodnak (kivéve talán abban az esetben, akit kettővel korábban említettem). A könyvtündérek klubja pedig épp egy ilyenbe enged betekintést az olvasónak.

„Legtöbbször azonban a csomagok kiszállítása meglehetősen unalmas és hétköznapi dolog, 
ahol még arra sincs idő, hogy pár szót váltson az ember a másikkal, nemhogy eszmét cseréljen vele.”

A történet szerint Victor futárként dolgozik, töviről hegyire ismeri az egész körzetét, s persze azt is, általában ki és mit szokott rendelni. Vannak nehéz esetek, akiket igyekszik a nap elejére ütemezni. Az egyik szokásos munkanapján azonban szokatlan dolog történik: a nő, aki szinte kivétel nélkül csak könyveket rendel – és akivel Victor még sosem találkozott személyesen, fehérneművel lepi meg magát. Bianca Martini (tejóég) pedig innentől kezdve nem mozdul a férfi fantáziájából. Vajon mit olvashat? Milyen könyvek érdeklik? Hogy nézhet ki? Az előbbi kérdésekre pedig hol kaphatna biztosabb választ az ember fia, ha nem egy könyvesboltban? Victor elindul az olvasóvá válás útján, motivációja kezdetben Bianca Martini megismerése, nemsokára azonban kiskutya tulajdonosként, egy ifjú segítővel az anyósülésen könyvesbuszozásba kezd. Elég abszurd történet, de nézzük meg még közelebbről! Az, hogy egy pasi – aki egyébként képzett zeneszerző – azért kezd el művelődni és olvasni, mert egy nő, aki állandóan könyveket hozat házhoz (és akivel még sosem találkozott) egy alkalommal fehérneműt rendel olyannyira béna, hogy az már csaknem elmondhatatlanul vicces. Nem tudom, hogy Montasser hova pozícionálja a férfiakat, de valamiért mintha túl sokszor értek egyet vele. Persze, az abszurditások sora itt még nem ér véget, hiszen Victor nem csupán a könyveket kezdi el falni, de két-három olvasmány után már ő maga válik könyvajánlóvá és hagy az ismeretlen nő ajtaja előtt regényeket – kis üzenetekkel (spoiler: s ha még azt is hozzátesszük, hogy az ajtó mögött egy hetven pluszos néni lakik, még inkább ketté állhat a két fülünk).

„A nap mint nap a kisebb-nagyobb települések utcáit rovó több ezer kézbesítő között csak egyetlen típus nem létezett többé: a képzett csomagkézbesítőé. Ha valaha létezett is ilyen, réges-rég kiszorította egy másik faj: az olyan, magasan képzett, de igencsak szűkös fizetésből tengődő példányok, mint az irodalmárok, a filozófusok és a művészek.”

Kissé talán kikarikíroztam a történetet, de íme a magyarázat: muszáj valahogy elűznöm a csalódottságomat. Végre egy klassz futáros-könyves kisregény, tele klassz alapötletekkel, s valahogy mégis megmarad az ígéret szintjén. Nem váltja be. Mindeközben meg nem tudok rá haragudni, mert olyan kedvesen volt suta, hogy tulajdonképpen hipp-hopp a végére értem. Victor karaktere nagyon szimpatikus, megpedzegetett olyan szegmenseket, mint a román zeneszerző németországi boldogulása és kisebbségi érzése, ami végül kifejtetlenül marad. A többi szereplő pedig légies könnyedségben jelenik meg, nem sok mindent tudunk meg sem az ő, sem a cselekményfolyam mélységeiről. Ha nyár lenne, azt mondanám: vidd el magadra a strandra, garantáltan nem fogsz lesülni, míg végigolvasod. Szóval, az Animus Kiadó hasonló jellegű történeteitől – mint például A történetsütödés, melyet fentebb említettem vagy Backman könyvei – számomra elmaradt A könyvtündérek klubja, de majd a következő…



Blogturné Klub


A futárként dolgozó komponista kíváncsiságát felkelti egy mindig könyveket rendelő nő, akihez váratlanul fehérneműt kell szállítania. De mi történik, ha a vele való találkozás miatt végül felborul az élete? Tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se, ugyanis az Animus Kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyeri A ​könyvtündérek klubja című könyvet!




A turné állomásai


02.03. Könyv és más
02.05. Szembetűnő
02.07. KönyvParfé
02.09. Hagyjatok! Olvasok!


Nyereményjáték


Játékunk ezúttal az íróhoz és a regényhez kapcsolódik. Mi kérdezünk, ti válaszoltok, és a helyes választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Milyen csillagjegyű  Thomas Montasser?


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése