2023. július 10., hétfő

Romantikus nyári limonádé – mentával és gyümölcsökkel

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogyha valamivel kapcsolatban többet tudunk, mint annak előtte és belelátunk a működési mechanizmusába, az vajon valóban többet ad-e számunkra. Hogy ne csak virágnyelven beszéljek, a könyvkiadás, a szerkesztés és a korrektúra számomra pont ilyenek. Az elmúlt évben – és a következő hónapokban is – volt/lesz némi rálátásom egy könyv megszületésének fejlődéstörténetére. 


Emily Henry: A könyvek szerelmesei
Central Könyvek, 2023, 456 oldal
Fordította: Szieberth Ádám
Csillagérték: 9

A blogoláshoz és a napi (kikapcsolódás és szórakozás céljával történő) olvasáshoz való visszatérésem kapcsán például némiképp sikerült kétségbe esnem az első néhány lazább tematikájú könyv kapcsán: te jó ég, most komolyan azt figyelem, hogy mekkora a margó, hogy vajon a szerkesztő miért nem javította a suta fordítást és hogy hol a túróban van a korrektor egy-egy ordító helyesírási hiba kapcsán? Szerencsére, az olvasói kiakadás-faktor csak olykor-olykor van rejtőzik el huzamosabb ideig a gondolataim között olvasás közben, s – szerintem – a bejegyzéseimben is csak indokolt esetben térek ki a fenti szempontokra. A könyvek szerelmesei ugyanakkor lazán berántott a könyvkiadás világába, mindezt pedig annyira üdítően tette, amennyire egy romkomktól kellemesen is hat.



Adott tehát egy igazi antihősnő, Nora, akivel egyáltalán nem esett nehezemre rokonszenvezni vagy nem megérteni a működését és a döntéseit (nem mintha ez alapvetően számítana, de azért na). Nora élete egyértelműen a munkája és a saját maga felállította szabályrendszerek körül forog, melyek régi hagyományra tekintenek vissza az életében, s melyeken – főként a magánéletre és párkapcsolatokra vonatkozókon – akkor sem hajlandó változtatni, ha azok már bizonyítottan működésképtelenek. Nora irodalmi ügynök, s mint ilyen: nem igazán lehet neki újat mondani a szerelmes történetekről. A történet elején egy újabb tipikus szakítás közepette ismerkedünk meg vele, s hamarosan ő is a történet másik főszereplőjével, a mogorva szerkesztővel, Charlie Lastrával. A teljes történetet egyáltalán nem szeretném spoilerezni, annál is inkább sem, mert szerintem ez az a romantikus sztori, amivel ezen a nyáron érdemes megismerkedni, így inkább azokat az elemeket emelném ki, melyek jól vagy kevésbé sikerülten munkálkodnak a kötetben.

„Csak remélni tudom, hogy természetesnek hat a mosolyom. Utálom, ha azon kell agyalnom, hogy vajon mit művelhet az arcberendezésem, mert nem vagyok benne biztos, hogy mások nyelvére is lefordítható, amit mond.”


A szereplők. Nora és Charlie nagyon klassz karakterválasztásnak tűntek, egyrészt ketten is képesek lettek volna a hátukon cipelni a történetet, de a lehető legjobb döntés volt Emily Henrytől, hogy nem engedte meg regényének ezt a luxust. A mellékszereplők közül Libby kapja talán a legnagyobb fókuszt és nagyon jó elgondolásnak tartom, hogy az ő igazi kulcsszerepe csak a kötet végére kristályosodik ki igazán (bár néha már nagyon idegesített, hogy nem derült ki, igazából mi a szöszért is rángatta el Norát Sunshine Fallsba, ami tulajdonképpen messzebb áll Nora komfortzónájától, mint bármi. Libbyvel kapcsolatban nagyon szerettem, hogy anyaként és kismamaként is fontosnak vélte a testvérével való minőségi időtöltést, és hogy a férje mindebben segítette is. Sunshine Falls közössége is komfortérzetet adott a maga sutaságaival és furcsaságaival, bár e tekintetben szerintem akadt néhány vakvágyán (és néhol némi áthallás: főként a Charlie-Amaya sztori volt számomra egy az egyben a Nász-ajánlat Andrew-Gertude remake-je).

„Adja az ég, hogy azok, akik mindent meg akarnak kapni egyszerre, 
találjanak valamit, ami több, mint elég nekik.”

Az elbeszélés. A történet íve nagyon szépen rajzolódik a cselekmény előrehaladtával, nincsenek különösebben nagy fordulatok. Szerintem A könyvek szerelmesei az a romantikus történet, melyben már az elején tudod, hogy ki kivel fog összejönni, de érdekel az addig vezető út is, és ez egyáltalán nem unalmas. A szarkasztikus dialógusok nálam különösen jól működtek, de a szabálykövetés mellett szerintem nagyon klasszul hatottak Nora önreflektív belső monológjai is. Oké, néha-néha megtorpanunk, de kit érdekel, ha aztán újra szárnyra kel a cselekmény? 
A könyvek szerelmesei tehát igazán üdítő meglepetés volt számomra, abszolút meglepett. A cselekmény, a szereplők vittek magukkal. Nagyon bírtam az antihősnő működését, és különösen azt, hogy végül senkinek nem kellett önmagát feladnia senkiért, de valamekkora kompromisszumot mindenkinek kellett kötnie. Persze, ez sem hat kevésbé idillinek. A történet tehát jó, a szereplők szórakoztatóak, de legalábbis: valamilyenek, a helyszínek pedig kellemesek. A könyvkiadás és maga a könyves világ szintén fontos szerepet kap. Oké, ismét meg kell említenem a sok-sok áthallást a Sandra Bullock – Ryan Reynolds-féle Nász-ajánlattal, még akkor is, ha az alapkoncepció elég messze áll egymástól. Mindettől függetlenül pedig: én mindkét sztorit nagyon szeretem. A könyvek szerelmesei pedig egy jó választás, ha az idei romantikusok közül választanál.

„Lám, egy jó könyv akkor is tartogat meglepetést, 
ha az utolsó oldalon kezded, és azt hiszed, hogy már mindent tudsz…”



Blogturné Klub


Könyvek, szerelem és még több könyv!  Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!




A turné állomásai


06.23. Könyvvilág
06.25. Betonka szerint a világ…
06.27. Könyv és más
06.30. Csak olvass!
07.03. Fanni’s Library
07.04. Hagyjatok! Olvasok!
07.05. Zakkant olvas
07.06. Veronika’s Reader Feeder
07.07. KönyvParfé
07.08. Olvasónapló
07.09. A Szofisztikált Macska
07.10. Szembetűnő


Nyereményjáték


Nyereményjátékunkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjatok egy könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Laura Baldini


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése