2023. június 28., szerda

A hátország romantikája? Ella kortalan története

Nem titok: könnyen el tudok merülni a történelmi regények világában, legyenek azok könnyedebbek vagy keményebb és mélyebb témákat a fókuszba emelők. Bármilyen világégés kapcsán nehéz azt mondani, hogy lazább megközelítésben tárgyalhatók, viszont – lelövöm a poént – az Ella háborúja szerintem nem világháborús elbeszélés. Legalábbis legnagyobbrészt. De ezt azonnal kifejtem és igyekszem pontosabban megvilágítani.


Bagó Tünde: Ella háborúja
21. Század Kiadó, 2023, 286 oldal
Csillagérték: 8

A cselekmény 1944-ben játszódik, a svájci határ mentén fekvő Singenben, a Bodeni-tó partján. A főszereplőket és a kor hangulatát az elbeszélő azonnal kontextusba ágyazottan mutatja be az olvasónak, ugyanis a kötetet fellapozva a vállaltan büszke náci singeni alpolgármester házában találhatjuk magunkat a kissé feszengő Ella és Lukas Neumann társaságában. Dr. Neumannt, aki feleségével nem sokkal korábban érkezett a városba, akkoriban nevezték ki a singeni kórház főorvosává, látogatása restaurátor feleségével tehát a szokásos tiszteletkörök közé ágyazódik, látszólag.
 


Ella az első okfejtéseivel és megfigyeléseivel megfelelő szarkazmussal illusztrálja a pártérdeknek megfelelő műveletlen senkik pozícióba emelését, akik láthatóan semmit nem konyítanak sem a kultúrához, sem a művészetekhez, sem a feleségükhöz – s láthatóan, ez a feleségüket sem különösebben hozza zavarba. Ingrid tökéletesen elégedett a rá szabott szereppel, a tőle elvárható fölénnyel beszél a társasághoz (főként persze Ellához) a náci nőideál beteljesítéséről, s természetesen nehezményezi a „más népek”, a kényszermunkások jelenlétét a mindennapokban (és úgy általában az életben).

A történet előrehaladtával Ellából eltűnik a szarkazmus, és a világban helyét nem találó, unott nő szerepét ölti magára. Hiányolja a korábbi életét, nehezményezi a jószolgálati tevékenységet, amit a kórházban végez. Fogjuk rá, hogy végez. Valamit. A háború viszontagságairól elsősorban Lukas munkája kapcsán kapunk képet. A történet itt részben ketté is válik, miként a házaspár problémái is eltávolodnak egymástól. Ennek egyik kiváltója – Ella kiégése mellett –, hogy kiderül, férje még korábban belépett a náci pártba, ami teljesen megakasztja a házastársak közötti bizalmi viszonyt. A másik pedig Ellának a Hohentwiel várrom (és lakója) iránti titkos lelkesedése. Az elbeszélés ennek a két útnak a problematikájába enged betekintést. Mindeközben – egy másik szálon – időt és teret átlépve 1994-ben találjuk magunkat, Long Island-en egy veterán és unokája társaságában. Mark – nem sokkal azt követően, hogy megismerkedünk vele – elveszti imádott nagyapját, aki egy feladatot hagy rá: látogasson el Singenbe. Az utazás- mondanom sem kell – megváltoztatja a fiatal orvos életét, s nem meglepő módon Ella, Lukas és az ő sorsa is keresztezi egymást.

A regény utószavában a szerző végigveszi az elbeszélés valós és fiktív elemeit és szereplőit, melyben fontos szerep jut Mark nagyapjának, az ő karaktere ugyanis valós személyt mutat be. Mindazonáltal azt gondolom, hogy – visszatérve a kezdő felütésemhez – az Ella háborúja nem világháborús történet. Legalábbis klasszikus értelemben. Olyan alapvető problémákat és dilemmákat helyez a történet fókuszába ugyanis, melyek örökérvényűek – és sajnos egyáltalán nem évültek el napjainkban sem: hogyan cselekedhetsz, ha ellehetetlenít a hatalom? Feladod-e az elveidet a túlélésért vagy a megszokott életedért? Kezeled-e annyira egyenlőként a partnered, hogy megosztod vele a dilemmáidat (melyek egyébként az ő életére is hatást gyakorolhatnak)? Érdemes-e árnyékéletet folytatni a könnyebb túlélésért? Meddig tart a kitartás és a megbocsátás? Számomra ezek voltak a történet fő mozgatórugói és kérdései, a történeti vonalat ebből a szempontból nem éreztem olyan erősnek vagy befolyásolónak a cselekmény alakulása terén – ami persze fura, hiszen írtam is: vannak valós szereplők és események is a könyvben.

S ha már a dilemmákat említettem, számomra elsősorban az elbeszélés és a történet szálainak kibont(akoz)ása okozta a befogadhatóság nehézségeit. Azon túlléptem, hogy a főszereplők szimpatikusak-e vagy sem, mert tulajdonképpen ez lényegtelen is. Alapvetően nagyon gyorsan tudtam haladni az elbeszéléssel, ami elsősorban a szép szövegezésnek köszönhető. Bagó Tünde jól ír. Pont. A kérdés inkább az, hogy nem írta-e túl Ella történetét, mert szerintem: de. Érthető, hogy egy-egy jól megfogalmazott mondatot vagy gondolatmenetet nehezen rövidítünk – ne adj’ Isten – törülünk a szövegből, de azt gondolom, hogy a szerző picit elveszett a szöveg bűvkörében. Másfelől a sztori kissé kiegyenlítetlen is maradt: az elején nagyon lassan, már-már vontatottan pörögtünk a semmin, miközben a végén nagyon hirtelen történt minden – ideértve Mark feltűnését és Felix történetét. Mindazonáltal, nagyon szívesen fogok még olvasni a szerzőtől, s – neveléstörténészként – különösen szeretném megköszönni és kiemelni a köszönetnyilvánítás utolsó mondatát. Talán nem is tudjuk, mennyire fontos ez a megállapítás.

„Köszönet mindazoknak, akik kutatják, feltárják, tanítják, vagy csak befogadják a történelmet, mert általuk nem felejtjük el, kik vagyunk, honnan jövünk és hová tartunk.”



Blogturné Klub


Egy újabb II. világháborús történelmi regénnyel találkozhattok a Blogturné Klub oldalán. Ezúttal Bagó Tünde legújabb könyvéről olvashattok bloggereinknél. A történet szereplői egyenesen a Bodeni-tó vidékére kalauzolják az olvasót és segítségükkel a háborús események egy újabb szeletét ismerhetjük meg. Tartsatok velünk és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




A turné állomásai


06.22. Csak olvass
06.25. Könyv és más
06.28. Szembetűnő


Nyereményjáték


A történet a Bodeni-tó mellett játszódik, így a játékunkban is erre koncentrálunk most. Minden állomáson találtok egy kérdést a tóról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Mekkora a tó területe?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése