2019. január 13., vasárnap

Nicholas Sparks: Minden szívdobbanással

A General Press Kiadó gondozásában jelent meg Nicholas Sparks legújabb könyve, a Minden szívdobbanással. Hope és Tru szerelmi történetébe Sparks - most első ízben - saját magát is beleírta...tartsatok hát vele és a Blogturné Klub három bloggerével, hogy a fiatalon elszakadt szerelmeseket újra egymás mellett láthassuk. A turné végén tiétek lehet a kötet egy példánya is.

Nicholas Sparks: Minden szívdobbanással
Eredeti megjelenés: 2018.
Hazai megjelenés: 2018. november
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Pejkov Boján
Téma, műfaj: romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 320 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Hope Anderson nagy döntés előtt áll. Habár már hat éve él együtt a barátjával, a férfi még mindig nem kérte meg a kezét, és a harminchat éves nő nem tudja, mitévő legyen. A családja Sunset Beach-i nyaralójába utazik, hogy összepakoljon, miután eladták a tengerparti házikót, és az ott töltött egy hét alatt akarja átgondolni, merre is tart a kapcsolata. Tru Walls viszont egy egész óceánt szelt át, hogy Sunset Beachre érkezzen. A férfi Zimbabwében született, és ott is dolgozik túravezetőként, ám most egy levél ide hívta: találkozóra készül a sosem látott apjával. Tru azt reméli, az idős férfi segít neki az anyja életét beárnyékoló rejtély megoldásában, ám az utazás más irányba viszi a sorsát. Amikor Hope és Tru útja keresztezi egymást, olyan erős, egyszeri és megismételhetetlen szerelem születik köztük, amely talán örökké tart. Ám az élet szívszakajtó döntés elé állítja őket... Vajon létezik olyan szerelem, amely túlélheti az idő múlását és a szív meghasadását?


A napokban az egyik könyves csoportban láttam egy képes idézetet arról, akkor tudod igazán, hogy egy szerzőt szeretsz, hogy - témától fülszövegtől függetlenül - azonnal el akarod olvasni a legújabb könyvét. Kissé közhelynek tartom, de tulajdonképpen van benne igazság. Számomra nagy élmény, hogy vannak olyan kortárs szerzők (és remélem, idén is csatlakoznak hozzájuk), akik esetében abszolút helytálló ez a megállapítás.  A tizenegyedik Sparks-könyvértékelőmet pötyögve talán elhiszitek, hogy az amerikai bestseller író is ilyen számomra. Holott talán minden kedvencem közül ő az egyetlen, aki gyakorlatilag a Szerelmünk lapjai óta ugyanazt a történetet írja újra és újra. Valahogy mégis mindig magával ragad az a lelkület és hangulat, ami a könyveiből – és egyébként magából a szerzőből is – árad. A Minden szívdobbanással mégis hagyott maga után bennem egy kis kettősséget.

"A sorssal nem tudunk szembeszállni. 
Becsüljük meg inkább a legszebb adományát, a szerelmet."

@szembetuno_blog
Sparks könyvei azon kevesek közé tartoznak, melyeket az előszó első betűjétől a zárszó utolsó betűjéig elolvasok. Talán erről már írtam korábban is, de valahogy annyira személyesnek és a történethez tartozónak érzem e sorait is, hogy ez hagyománnyá lett. Maga a regény egy külön bevezetéssel indul, melybe Sparks önmaga perspektíváját írja – egy ismerőse felhívja a Rokonlelkek nevű postaládára a figyelmét, s mint lelkes író, azonnal utánajár az abban talált titokzatos történetnek. Spoiler! Amennyire éreztem, hogy ez a nyomozás fiktív kerete a fő történetnek, annyira biztosan magam elé is képzeltem, ahogy ez a csupaszív és naiv ember valóban besegít egy építkezésen, hogy többet tudhasson meg a levelek íróiról. Spoiler vége! Sparks gondosan felvezeti, hogy nyomozása sikerrel zárult, ám a valós helyeket és személyeket a felismerhetetlenségig megváltoztatta. Így kanyarodunk vissza az 1990-es évekre, s ismerkedünk meg a zimbabwei születésű Trúval és az észak-karolinai Hope-pal. A harmincas éveikben járó fiatalok egyrészt egy Tru múltjával kapcsolatos titok, másrészt pedig Hope kutyájának, Scottie-nak a balesete révén találkoznak a tengerparton. Kettejük története egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik egynél több könyvet olvastak a szerzőtől. Játsszunk el a gondolattal, hogy a Szerelmünk lapjai Ellie-je Noah helyett inkább Lont választja, megspékelve néhány hiányos információval (mint Lon vezetékneve) és egy kontinensnyi távolsággal. Ezzel nagyjából össze is áll a Minden szívdobbanással képlete. Majdnem. Ha ironikusnak éreztétek volna ezt a kis gondolatmenetet, csak részben tegyétek – ugyanis én magam nagyon szeretem ezt a szerző történeteiben ezt a „mi lett volna ha…” játékot.

"Azt hiszem, sok ember fejében megfordult már a gondolat: mi lett volna, ha a szívemre hallgatok? Erre a kérdésre azonban soha nem kaphatunk választ. Az élet megannyi rövidebb élet sorozata, és mindegyik csupán egy napig tart. Minden megélt nap magával hozza a választási lehetőségeket és a következményeket, amelyek - ha egymás mellé kerülnek - azzá tesznek minket, akik vagyunk."

A Minden szívdobbanással esetében viszont kicsit azt éreztem, hogy Hope és Tru karaktere az eddigieknél is elnagyoltabb és sematikusabb, a történet pedig – mindamellett, hogy a sparksi hangulat működött – kissé jellegtelen maradt. Úgy érzem, hogy ezzel maga a szerző is tisztában volt, s ezért (is) vonta be a regény a regényben szálat a történetbe (persze lehet, hogy pont fordítva történt: és előbb volt meg a kreatív kerettörténet, s ehhez csatlakozott egy átlagos romantikus). Erre egyébként ki is tér a sztori feloldásában (A szerző megjegyzése), ami egyrészt szimpatikus volt, másrészt picit magyarázkodásként hatott.  Az sem sokat segített a történet szerethetőségén, hogy szokatlanul sok hiba csúszott a szövegbe (ez nyilván nem a szerzőt érinti), ami egészen meglepő volt számomra. Mindemellett az is tény, hogy a saját szál elbeszélése volt az igazi Sparks, tehát az a kerettörténet, amit az író a regény köré font. Ez adta meg végül számomra a kettősség mérlegének pozitív nyelvét, ami miatt azt mondhatom: nem ez a szerző igazi regénye (és nem kell azt mondanom, hogy a Minden szívdobbanással egyáltalán nem sikerült). Úgyhogy, maradt a kettősség. Bízom benne, hogy következő könyvében Sparks ismét nagyot dob majd. Én továbbra is nagyon szeretem a történeteit.

Blogturné Klub


A turné állomásai

01.13. - Szembetűnő
01.15. - Betonka szerint a világ...
01.17. - Nem félünk a könyvektől!

Nyereményjáték

A történet szerint Sparks egy tengerparti postaládában, a Rokonlelkeknél talál rá Hope és Tru történetére. Játékunkban híres-nevezetes és - természetesen - romantikus helyeket osztunk meg veletek. Feladatotok, hogy a képek alapján kitaláljátok, melyik magyar városban járunk :)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése