2016. november 10., csütörtök

Colm Tóibín: Brooklyn

Felnőni nem könnyű, de hogy mik is pontosan a családtól elválás buktatói, milyen következményekkel és érzelmi elszakadással járhat az, ha a fészekből kirepülve egyből egy másik országba húz a szívünk? Ezt a kérdést dolgozza fel Colm Tóibín világhírű regénye, a Brooklyn, és ennek jár utána a Blogturné Klub négy bloggere is. Tartsatok velünk, és tiétek lehet a három kisorsolásra váró példány egyike a regényből a Park Könyvkiadó jóvoltából!

Colm Tóibín: Brooklyn
Eredeti megjelenés: 2003.
Hazai megjelenés: 2016. 
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: Greskovits Sándor
Téma, műfaj: new adult, önismereti
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 309 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát. Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással. Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film készült Eilis történetéből, melyet február 4-től játszanak a magyar mozik.


Bár a napi kommunikáció gyakran úgy állítja be, a gazdasági/megélhetési migráció a legkevésbé sem az utóbbi évek sajátja. A több évszázadra visszatekintő folyamat az egyén szintjén vegyes végkifejletet hozott, a kulturális változás viszont tagadhatatlan, s napjainkban is folyamatosan alakítja világunkat. Colm Tóibín regénye egy 20. század közepi történetet mutat be arról, hogyan állja meg helyét az ír Eilist az óceán túlpartján.

Kép a filmből
Nem vagyok könnyű helyzetben. A Brooklyn főhősnője ugyanis a legkevésbé sem az a tipikus hősnő alkat, akikről olvasni szeretek. Zárkózott, simulékony természetű, konfliktuskerülő, magának való és igen, sokszor nagyon is befolyásolható – szóval lényegében a szürke egér regénybeli megtestesítője. Eilis anyjával és egyik nővérével él Írországban. A család többi tagja szétszóródott az országban. Ez persze valahogy így természetes: mindenki arra húzott, amerre megélhetést talált. Eilis fiatalkora ellenére is vénlány érzését keltette bennem, aki otthon ül, s bár tudja, a boldogság nem fog bekopogtatni az ajtón, ennek ellenére is jobban ragaszkodik a családi ház biztonságához. Egy nem várt fordulattal azonban hirtelenjében egy Amerikába tartó hajón találja magát, tengeri betegséggel küszködve. Fura, de ez a rész ragadott meg leginkább a történetben. Nem csupán a hajóút maga, hanem minden apró elcsepegtetett információ a társadalmi rétegekről és azok szokásairól, a kiszolgáló személyzetről és minden egyébről. Két dolog jutott eszembe: egyrészt – nyilván – a Titanic (mert mi más?), másrészt pedig azok a beszámolók, amiket olyanok meséltek, akik luxushajókon dolgoztak. Fura, mintha semmi nem változott volna. Sem az ’50-es évek előtt, sem azóta.

Részlet a filmből
A hajóról lelépve, Eilis egy új világban, új kihívásokkal találja magát szemben. Érdekes volt figyelemmel követni, hogy egy ennyire introvertált karakter hogyan illeszkedik be az eddig ismeretlen környezetbe. Vártam és vártam, mikor áll végre igazából a sarkára. Sokáig hiányoltam a katarzist, amikor Eilis saját kezébe veszi az irányítást: hogy végre azt érezhessem, nem anyai parancsra próbál helyt állni Amerikában, hanem azért, mert ő így akarja élni az életét. Hogy a szánalom vagy a rokonszenv hajtott inkább, nem tudtam/tudom eldönteni. Szépen lassan viszont beletörődtem, hogy ebben a történetben nincsenek nagy érzelmi amplitúdók, csak csendes megszokás. Újabb fordulópontot talán Eilis visszatérése jelentette Írországba. Nem tartottam elképzelhetetlennek, hogy a kötelességtudat az eszét és a szívét is legyőzi majd. Viszont itt végre tényleg bekövetkezett, amire az egész kötet alatt vártam. Eilis végre saját maga hozott meg egy döntést az életével kapcsolatban!

A Brooklyn felemás érzelmeket váltott ki belőlem. Csendesen folyó történet egy nagyon zárkózott karakterről. A könyv nagyságai a részletekben rejtőznek, az utalásokban, a jelentéktelennek tűnő leírásokban és megnyilvánulásokban. Az jutott eszembe olvasás közben, ha az 1950-es években élnénk, gyakorlatilag egy korabeli new adultnak is beillene a kötet: kapunyitási pánikkal, önmegvalósítással, önismereti utazással. 

Extraként elhoztam a kötetből készült film előzetesét:
Blogturné KlubA turné állomásai

11.08. - Letehetetlen
11.10. - Szembetűnő
11.14. - Sorok Között

Nyereményjáték


Fedezd fel te is New York City kerületeit! Brooklyn a regény történetének egyik legfontosabb helyszíne, és egyben az amerikai város egyik kerülete is. De tudod, hogy melyik a másik négy? Minden állomáshoz egy szám tartozik 1-től 4-ig, amelyet a térképen láthattok. A Rafflecopter dobozba az állomáshoz tartozó kerület nevét írjátok be, hogy megnyerhessétek a 3 kötet egyikét!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
Az én állomásomon a hármas számmal jelölt kerület nevét kell megfejtésként a Rafflecopterbe írnod :)
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése