2016. október 20., csütörtök

Julie Murphy: Dumplin' - Így kerek az élet

Valószínűleg nagyon kevesen vannak teljesen jóban magukkal, pedig önmagunk elfogadása igenis fontos. Willowdean inspiráló története a Blogturné Klub tagjait is olvasásra késztette, így október 14. és 22. között öt állomásos turnéra indulunk, hogy figyelemmel kísérjük, neki hogyan sikerül megvalósítania ezt a könnyűnek tűnő, de egyáltalán nem könnyű küldetést.

Julie Murphy: Dumplin'
Alcím: Így kerek az élet
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2016. október 28.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Erdős Éva
Téma, műfaj: young adult
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 420 oldal
Csillagérték: 6


Fülszöveg:
Egy inspiráló történet a középiskolás Willowdeanről, aki megmutatja, mennyire fontos elfogadni magunkat úgy, ahogy vagyunk, hogy az életben esélyünk legyen az igaz boldogságra.


Vannak témák, melyeket az irodalom is, a filmvilág is kicsit - finoman fogalmazva - furán kezel. A kövérség - meglátásom szerint - ezek közé tartozik, de említhetném bármely, az átlagostól eltérő külső megjelenést. A telt karaktereket felvonultató alkotások vagy sztereotipizálnak vagy a gúny tárgyává teszik az adott jellemet. Akadnak persze olyan alkotások, amik nagy sztereotípia-döngető hévvel indulnak a világhír felé, s a végeredmény mégis rosszul sül el. Ezen kis - szigorúan - saját megfigyeléseimmel a hátam mögött lapoztam fel Julie Murphy könyvét.

Julie Murphy
"Amikor az ember valakit olyan régóta ismer, nem látja meg benne ugyanazokat a dolgokat, amiket pedig mindenki más észrevesz. De amikor valaki a múltja és nem a jelene miatt jó barát, könnyű megtalálni azokat a közös szálakat, amik összekötik őket."

Dundika egy fiatal, túlsúlyos leányzó. A dackorszak közepén járva gyakorta kerül összetűzésbe édesanyjával, aki egyedül neveli őt. A viták kirobbantó oka általában Will alakja. Azt hiszem, semelyikünknek, akik az átlagtól - akár merőben is - eltérő alakkal rendelkezünk, nem ismeretlen ez a vitatkozás: a szülői féltés és saját bizonytalanságunk összecsapása. A bizonytalanság amiatt, hogy vajon kevésbé szeretnek-e minket azért, ahogy kinézünk. Will kételyeit felnagyítja az a tény is, hogy anyja a helyi szépségverseny vezetője, így a lány minden egyes évben a háttérből asszisztálja végig, ahogy anyja a szebbnél szebb lányok versenyének szenteli minden percét, így amúgy is ingatag lábon álló kapcsolatuk ezekben a napokban még halványabb. Mindaddig, míg Will úgy nem dönt, ő is elindul a megmérettetésen. Kicsit aggódtam, ezen a - z egyébként várható - fordulaton, ugyanis egy régebbi, igen kínosan elsült filmélményt idézett fel bennem. Szerencsére azonban Murphy jóval okosabban és ésszerűbben bánt hősnőjével.

"Nem hagyom magam kinevetni. Nem leszek egy pár azon fele, 
akire mindenki rábámul, és megkérdezi: Hogy szerezte meg azt a fiút?"

Dolly Parton is fontos része a történetnek
A történet számomra iszonyatosan lassan és döcögősen indult be, s az első száz oldal élménye kicsit rá is nyomta a bélyegét az egész kötetre. A rövidke fejezetek ellenére, szinte végig túlírtnak és vontatottnak éreztem az elbeszélést, túltoltnak éreztem a szépségverseny-szálat, miközben a cselekményben egy egészen nyúlfarknyi részt ölel fel maga az esemény. Hiányoltam a humort, az (ön)iróniát, a jellegzetes és szerethető karaktereket, holott feleslegesen nagy szereplőgárdával dolgozott az elbeszélő. Az anyai viták kapcsán szívesen olvastam volna egy-egy fejezetet az anya szemszögéből is. Fura, hogy bár nem igazán szerettem olvasni a könyvet, a mondanivalója mégis tetszett, így elég kettős érzés uralkodik most bennem. Pedig mennyire szeretném azt írni, hogy ez a történet zseniális! Kicsit úgy érzem, hogy volt egy remek elképzelés, amihez nem párosult írói virtuozitás, de az üzenet mégis átjött.

"Megérdemlem, hogy minden jól végződjön."

Összességében a Dumplin' egy kedves történet egy fiatal, az átlagtól eltérő megjelenéssel rendelkező lányról, aki mindenféle félelmekkel, bizonytalanságokkal, bizonyítási vággyal járja az önkeresés ösvényét. Naiv és hajlamos a túlmiszticizálásra. Dacol és szeret. Gyakorlatilag olyan és ugyanazokat a kötelékeket (a barátságot, a szerelmet) tartja fontosnak, mint bármelyik korabeli hölgyemény. Vagyis semmiben sem különbözik a társaitól, s ők sem látnak benne semmi olyat, ami miatt különbözne tőlük. Neki is, ugyanúgy, mint mindenki másnak, rá kell jönnie, mi is a legfontosabb az életében, rangsorolnia kell barátság, szépség, elégtétel között. A döntésével pedig mindenképp nyugvópontra ért a történet. Igazából ez volt a leginspirálóbb a regényben.


Blogturné KlubA turné állomásai

10.14 - Olvasónapló
10.18 - Könyvvilág
10.20 - Szembetűnő
10.22 - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

Még hogy egy kis túlsúllyal nem lehetsz sikeres! Mi most összegyűjtöttünk nektek olyan színésznőket, akiknek ez igenis sikerült. Semmi más dolgotok nincs, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba, hogy az egyes állomásokon kiket láttok.

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése