2023. december 10., vasárnap

Karácsony, ha a barátok a család

Karácsonyra hangolódni nem is nagyon van jobb mód, mint egy jó könyvvel vagy filmmel bekuckózni, karácsonyi zenéket hallgatni, és nagyokat sétálni – vagy épp csak „lenni” – adventi vásárok forgatagában. Most biztosan mondasz egy ötödik, hatodik, tizedik opciót: nekem általában ezek válnak be. 

Becca Freeman: A karácsonyi árvák klubja

Central Könyvek, 2023, 352 oldal
Fordította: Dávid-Goitein Zsófia
Csillagérték: 7

De olyan helyzet és állapot is akad, mikor teljesen mindegy, mit csinálok: valahogy nem érint meg az ünnep szele – még akkor sem, mikor kivágja az ajtót és fenyőfástul-ajándékostul-bejglistül belibben a nappaliba. Mindenesetre az idei adventi időszakra több karácsonyi történetet is beválasztottam a legfrissebb megjelenések közül, s ebben a bejegyzésben Becca Freeman magyarul most debütáló regényéről írok.


Sokan sokféleképp gondolkodunk a barátok és a család szerepéről a mindennapi boldogságunk szempontjából (is). A család szerepét gyakran veszik át a barátok, a baráti társaságok – és válnak egyúttal családdá. Ennek kialakulása sok mindenhez köthető: családi traumák és veszteségek, az átalakuló társadalmi normák és a kitolódó „fiatal felnőttkor” talán a legnagyobb befolyásolói közé tartoznak e folyamatnak. A család fogalmáról pedig milliónyi képzetünk és fogalmi keretünk létezik – és efelé most nem is szeretném elvinni a bejegyzésem, túl nagy kitérő volna egy karácsonyi romkom értékelése kapcsán. Mindenesetre a gondolatindító felvetésem nem újkeletű. Az, hogy fiatal felnőttként sokan a baráti társaságokban találják meg az igazi helyüket, együtt élnek és együtt ülik meg a kisebb-nagyobb személyes és univerzális ünnepeket, nem a kétezres évek harmadik évtizedének találmánya. Sőt, még csak nem is az ezredfordulóé – gondoljunk csak a kis híján harminc éve indult Jóbarátok működési mechanizmusára, ünnepeire. Én személy szerint kifejezetten szeretem a szülinapos, hálaadásos és karácsonyos részeket, noha én magam mindig úgy gondoltam, hogy a családom körében szeretném „átjáratni magamon” az ünnepi pillanatokat. Becca Freeman történetében egy olyan baráti társaság kialakulástörténetébe nyerhetünk bepillantást, mely az egyetemi évek csaknem kezdetétől a társaság harmincas éveinek elejéig vezeti végig az olvasót.

A Jóbarátok-felütés szintén nem véletlenszerű, de ne szaladjunk ennyire előre! A történet az idei karácsonyon veszi kezdetét, mikor a négy barát, Hannah, Finn, Theo és Priya „a nagy változás előtti” utolsó közös karácsonyukra gyűlnek össze. A felvezető fejezetben röviden megismerkedünk a szereplőkkel, melynek során az elbeszélő olyan komfortos közeget varázsol, mintha mindig is ismertük volna a karaktereket (s persze ők is tökéletesen ismerik egymást), mindazonáltal felvillantja, hogy a mélyben valamit mindenki elhallgat a többiek elől, a kérdés csak az: mik ezek a titkok – és ki fedi fel magát legelőször! Ehhez pedig Freeman egy egészen klasszul működő szerkesztési elvet követ és a váltakozó idősíkokat hívja segítségül, melyek fejezetenként ugrálnak, s olykor még nem is lineárisan haladnak előre. De ez egyáltalán ne riasszon el! Annál is inkább, hiszen egy olyan hagyományos romkomról van szó, melynek szálai egy bizonyos végpontra futnak ki (s ha már valaha életedben olvastál a zsánerben, az első fejezetből tudni fogod, mely karakter sztorija merre kell, hogy tartson). Ehhez viszont a négyfős brigád idei karácsonya mellett ismerned kell az első közös karácsonyt is!

Szerencsére, az elbeszélő ezzel sem váratja túl sokáig az olvasót. A következő fejezetben hirtelenjében 2008-ban, az első karácsonyon találjuk magunkat egy fiatal lány társaságában egy kollégiumi szobában, aki az aktuális karácsonyt tervszerűen egyedül igyekezett kivitelezni – egészen addig a pillanatig, míg valaki be nem kopogott az ajtón. Hannah az egyetemi éveit már árvaként kezdte, egyetlen rokona a testvére, akivel azonban mindenféle szempontból messze sodródtak egymástól. Teljesen megdöbben, mikor egy fura fazon a semmiből libben a szobájába. Finn szintén nem tervez családi karácsonyt azon egyszerű okból kifolyólag, hogy coming outja óta a családja nem látja felhőtlen örömmel. A két fiatal végül együtt karácsonyozik – no, nem a kollégiumban, ehhez extrább helyre van szükség. A történet tulajdonképpen – számomra legalábbis – Hannah és Finn karakterei körül forog, noha hamarosan Theo és Priya is csatlakozik kettejük kompániájához. Theo mint Finn plátói szerelme válik állandó részesévé a társaságnak, Priya pedig Hannah későbbi lakótársaként csatlakozik a pároshoz. Az évek múltával persze négyük útja kissé távolodik egymástól, részben módosulnak az egyéni célok. Mikor Priya felmondja Hannah-val közös albérletüket, a lány összeköltözik a pasijával, Daviddel, Finn pedig új munkát kap Los Angelesben. De mi lesz így a közös karácsonyokkal? Színt vall-e Finn Theónak és vajon új szintre tud-e lépni Hannah és David kapcsolata?

A karácsonyi árvák klubja számomra azon történetek közé tartozik, melyek szimplán kikapcsolnak. Nem kell tőle különösebben nagy vagy mély dolgokat várni. Számomra a karakterek és a történetvezetés is jól hozta a New York-i mindennapok kliséit, a húszas-harmincas „félfelnőttek” világát – és lényegében maga a sztori is ezen a síkon marad. Sem feljebb, sem mélyebbre nem szeretne ereszkedni, ez pedig szerintem szintén javára írható. A karakterek – az örömeikkel, problémáikkal, céljaikkal és kételyeikkel – hétköznapiak, ezért egyáltalán nem nehéz követni a történetüket. A szerző talán kissé túlzottan is apellál a Jóbarátok által megismert helyzetekre és életérzésre – és arra, hogy mindezeket az olvasó elő is tudja hívni, ez viszont nem maradéktalanul működőképes. Nos, ha Freeman első magyar regénye nem is fergeteges romantikus komédia, karácsonyra hangolódós kikapcsolásként tulajdonképpen egészen működőképes.


Blogturné Klub


A karácsony a családi együttlétek nagy ünnepe is – de mi van azokkal, akik nem (csak) a családjukkal ünnepelnek? Kövesd végig négy fiatal, komédiával és romantikával fűszerezett közös karácsonyait az egyetemista évektől a felnőtt lét megpróbáltatásaiig, tarts a Blogturné Klub hét bloggerével, s ismerd meg Becca Freeman, a Central Könyvek Romkom sorozatában megjelent történetét! A turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből a Kiadó felajánlásában!




A turné állomásai


12.10. Szembetűnő
12.11. Fanni’s Library
12.12. KönyvParfé
12.13. Csak olvass!
12.15. Könyv és más
12.16. Utószó
12.20. Sorok között


Nyereményjáték


Becca Freeman kötete a Central Könyvek Romkom sorozatában jelent meg. Arra gondoltunk, hogy mostani játékunkban a kiadó további kiadói sorozatainak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvborító-részletet. A feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, hogy az adott könyv melyik Central Könyvekhez kapcsolódó kiadói sorozatban jelent meg.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése