2019. június 22., szombat

Jo Hemmings (szerk.): Mindent a pszichológiáról

A pszichológia tudományáról már rengetegen próbáltak átfogó képet adni különböző szakkönyvek, ismeretterjesztő kiadványok, vagy könnyebben emészthető összefoglaló művek formájában. A Bookline Könyvek jóvoltából most egy olyan kötetet tarthatunk a kezünkben, amely egyszerre nagyon sok elvárásnak képes megfelelni: átfogó, szakszerű, tudományos, szórakoztató, és nem mellesleg lenyűgözően esztétikus. 

Jo Hemmings (szerk.): Mindent a pszichológiáról
Bookline Könyvek, 2019, 256 oldal
Fordította: Dövényi Ibolya
Csillagérték: 8

A pszichológiával, mint oly sok minden mással kapcsolatban, amit – legalábbis nagyon sokan – kívülről szemlélünk, mindenkinek megvan a saját – olykor talán sztereotipikus – nézete. De legalábbis előfeltevéseink mindenképpen vannak arról, mit is csinál(hat) egy pszichológus, mi tulajdonképpen a pszichológia. A tanárképzés kurzusainak köszönhetően, én is belekóstolhattam kicsit a pszichológia tudományába, így némiképp csitult az ezzel kapcsolatos kívánságom, hiszen – talán ezzel nem vagyok egyedül – a pályaválasztás éveiben bennem is felmerült, hogy talán ezt a szakot jelölöm meg.

Illusztráció

Végül nem így történt, de a tanulmányaim, a személyes érdeklődésem és a tanulási vágyam e tekintetben továbbra is megmaradt, töretlen, így nagy izgalommal vártam a Mindent a pszichológiáról c. enciklopédia megjelenését.

Jo Hemmings
A kötet már kezünkbe véve is egy izgalmas kalandnak ígérkezik, így egészen bátran hihetünk az alcímnek: izgalmasan és látványosan nyerhetünk betekintést a pszichológia világába. A könyv Jo Hemmings szerkesztőmunkája, mellette Catherine Collin, Joannah Ginsburg Ganz, Merrin Lazyan és Alexandra Black is a szerzők táborát erősíti. Az impozáns ás színes kiadvány hihetetlenül informatív és szemléletes, nyelvezete pont annyiban tudományos, mint amennyire az a laikus olvasó számára érthető és befogadható. Az enciklopédia szerkezetileg négy nagyobb egység köré szerveződik. Az első részben (Mi a pszichológia?) a fejlődéstörténeti áttekintés mellett az egyes pszichológiai irányzatokba is betekintést nyerhetünk, a téma neves kutatói, szemléletes magyarázatok formájában. A második rész nem kímél minket, gyakorlatilag azonnal mélyvízbe dobja az olvasót, s a pszichés zavarok témakörébe vág, ami számomra, egy húszoldalas bevezető után kicsit erős váltásnak tűnt. Hol maradnak a személyiségi típusok? Hol marad egy, az előzőekhez hasonlatos áttekintés? Mindazonáltal, mivel alapvetően nem szűz területen mászkáltam (meg egyébként is), ez a hosszúra nyúlt fejezet is izgalmas és informatív volt számomra.

Érdekes volt ebből a perspektívából, lépésről lépésre végiggondolni a pánikzavarról szóló részt, ugyanis néhány dologtól nagyon meg tudok rettenni (külön-külön is): a szűk helyek, a sötét és a tömeg. Gondoljatok bele, mit éltem át, mikor egy konferencián kedves vendéglátóink egy idegenvezetés alkalmával felvitték a toronyba a résztvevőket, ahol egy sötét kis teremben vetítést tartottak a városról. Azt hiszem, abban a tíz percben jobban leizzadtam, mint míg felmásztunk a lépcsőkön a toronyig. No, de vissza az enciklopédiához, s folytassuk a harmadik fejezettel, ami – stílszerűen – a terápiákkal foglalkozik. A szerzők ebben az esetben is széles skálát vonultatnak fel a pszichodinamikus terápiáktól a szisztémás terápiákig. Engem egyértelműen a művészetterápiák és az állatasszisztált terápiák témaköre érdekelt, hiszen a biblioterápiát érintve már volt szó a mesék jelentőségéről korábban is a blogon, az állatasszisztált terápiákról pedig szintén több érdekes (magyarországi) kutatást is olvastam már. A negyedik, egyben utolsó fejezet a mindennapi pszichológiáról szól, avagy hogyan van jelen személyes fejlődésünkben, az identitás kialakulásában, a kapcsolatainkban, az oktatásban, a munkában vagy akár a politikában a pszichológia. Az egyes altémák érzékletesen, a hétköznapok gyakorlatából merítve mutatják be a pszichológiai folyamatokat, a mozgatórugókat, a lehetséges miérteket és gátakat.

Illusztráció
A Mindent a pszichológiáról valóban izgalmasan és látványosan enged betekintést az érdeklődők számára a pszichológia világába. Az elméleti rész ugyanúgy erősen jelen van a kötet lapjain, mint a könnyedebb, játékosabb didaktikai megoldások, melyek abszolút befogadhatóvá teszik még az egyébként „kemény” témákat is. Klassz élmény csak lapozgatni is a kötetet, s noha vannak olyan elemek és témák, melyeket nagyon hiányoltam (és amikről részben fentebb írtam is) és szerkezetileg sem teljesen tartom kereknek és logikusnak, bizony a magam részéről nagyon örültem volna, ha tinédzser koromban egy hasonló kiadvánnyal találkozhattam volna. Igazából, most is nagyon örülök, hogy ez a kötet megjelent és olvashattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése