2018. december 4., kedd

Szabados Ágnes: Van időm olvasni

Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! facebookos csoportja és kihívása rövid idő alatt nagyon ismert és kedvelt lett a könyvmolyok között, és olyanokat is könyvmollyá tett, akik korábban egyáltalán nem, vagy csak keveset olvastak. Ági most egy különleges könyvvel kedveskedik nekünk, melyben nemcsak rendszerezhetjük az olvasnivalóinkat, hanem vezetése ösztönözhet is arra, hogy még több könyvet vegyünk a kezünkbe. A turné során tíz blogger mondja el a véleményét a Van időm olvasni c. olvasónaplóról, a turné végén pedig ti is nyerhettek belőle egy saját példányt.

Szabados Ágnes: Van időm olvasni - Olvasónapló
Megjelenés: 2018. november
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Téma, műfaj: olvasónapló
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 192 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást. A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük - erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról. Barátsággal, Szabados Ágnes


Az olvasmányaim kiválasztása, az olvasási szokásaim terén kevésbé vagyok a kihívások iránt elhivatott. Noha Blogturné Klub és a kiadók felé történő elköteleződéseim olykor valódi kihívás elé állítanak. Ennek év közben is gyakran érzem nem túl jótékony hatásait, év vége felé pedig ez némileg mindig hatványozódik (idén is). Arra már nem vállalkoznék, hogy ebbe még egy csavart vigyek, s műfajok vagy bármiféle sorvezető mentén állítsam össze az olvasmánylistám. Bár az is totálisan igaz, hogy viszonylag ritkán pottyan ki a számon a „nincs időm olvasni” mondat. Minden fent leírtért, hogy ekkora bizalmat kapok a Kiadóktól és Tőletek, illetve hogy az egyik kedvenc hobbimat megszakítás nélkül évi 90-120 könyvvel szinte mindig tudom hozni, iszonyatosan hálás vagyok.

Bevezető gondolataimat pedig rögtön át is terelném a Szabados Ágnes által jegyzett Van időm olvasni kampányra, illetve az ehhez szerkesztett olvasónaplóra. A megjelenés közeledtével a Libri Kiadó betekintést engedett a készülő kötetbe, ami igazából egyszerre lepett és nyugtatott meg. Egyrészt, a koncepciót kevésbé ismertem, így azt gondoltam, hogy már elkészült jegyzeteket foglal magában a könyvecske: a 2017-es kihívás legizgalmasabb, legviccesebb könyveivel és értékeléseivel, kedvcsináló jelleggel. Nem a száraz kötelezők röviden kiadványokhoz hasonló formátumban, hanem valami sokkal élőbb, olvasóbarátabb kiadásban. Persze, kérdéses, hogy ez mennyire lenne piacképes és kivitelezhető, mindenesetre valahogy mégis megnyugtató volt szembesülni vele, hogy ezt a könyvet teljes egészében én tölthetem meg tartalommal. A grafomán kis énem itt, legbelül csillogó, könnybe lábadt szemekkel lapozgatta – az akkor még – előkészületben lévő kiadványt, és azon morfondírozott: mennyire jó lett volna egy ilyen klassz könyvecske jó tíz évvel korábban…aztán arra, kit érdekel, hogy ez nem 2008-ban, hanem 2018-ban lát napvilágot: most azonnal a kezemben akarom tartani.

@szembetuno_blog
S hamarosan elérkezett ennek is az ideje. A grafika, a színhasználat nagyon klassz élőben is. A kötet ábécé-sorrendes vezetővel ellátott, s minden betűre négy-négy oldalt szánt a szerkesztő. Azt, hogy ezt előre kijelölte kevésbé tartom egyébként szerencsésnek, hiszen a saját olvasmánylistámon is végigtekintve, nem egészen ennyire kiszámítható, hogy pont négy „E” vezeték/keresztnevű szerző könyvét szeretném felvezetni újdonsült olvasónaplómba. A kijelöléseket érdemesebb lett volna az olvasóra bízni. Az egyes olvasmányokat az alábbi szempontok szerint tudjuk összesíteni: szerző, cím, kiadó, elkezdtem, befejeztem, véleményem (csillagokkal is), kedvenc idézetem, a legfontosabb, amit a könyvtől kaptam, ez a könyv így talált rám, újraolvasandó-e. Igen, igen...tudom, felmerül a kérdés, hogy mindennek van-e létjogosultsága 2018-ban, a Moly mellett. De újfent idéznem kell grafomán lényem: mindenképp! Én hiszek abban, hogy miközben előre megfogalmazom a gondolataimat, kimásolom az adott könyvből a kedvenc idézetem, és feljegyzem, ki is ajánlotta ezt a történetet, no és mit adtak nekem az olvasottak, sokkal inkább rögzül maga a lelkemre tett hatása. Sokszor megjegyzem magamban, hogy mennyivel több blogbejegyzésem születne, ha kézzel írhatnám őket. Hát, erre még várni kell, de az olvasónaplót attól még kéznél tartom. Másfelől pedig ott van az a tényező is, hogy aki esetleg eddig tényleg küzdött az olvasásra fordított idő hiányával, hasznos gondolatébresztő lehet ez az olvasmányok értékeléséhez, az olvasás megszeretéséhez.

A Van időm olvasni tehát egy nagyon klassz molyolós olvasónapló, jól összeválogatott idézetekkel, szép kivitelezésben, a 2017-es és 2018-as kihívásokkal, és még sok-sok kreatív tippel, kihívásmorzsával. Egy apró megjegyzés csupán: kicsit sajnálom, hogy nem sikerült jegyzetelősebbre, „íróbarátabbra” köttetni, mert a szigorú könyvformátummal eléggé megnehezítették a gondolatok megörökítésére. De megoldom. És persze: olvassatok, olvassatok…és örökítsétek is meg, mit adott nektek/hozzátok egy-egy történet.
Blogturné Klub


A turné állomásai

11. 27. - Never Let Me Go
11. 28. - Függővég
11. 29. - Deszy könyvajánlója
12. 01. - Sorok között
12. 02. - Olvasónapló
12. 03. - Könyv és más
12. 04. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A Nincs időm olvasni csoportban Ági minden hónapban más témát ad meg, amelyhez olvashatunk. A játék során a 2017-ben és 2018-ban meghirdetett témákhoz kapcsolódó könyvek címét kell kitalálnotok leírás alapján. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok be a történetek magyar nyelvű címét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

2018-ban, októberben egy olyan szerző könyvsorozatának első részét keressük, aki 30 éves kora előtt írta az adott regényt. A történet egy disztópia, melyben a gyerekeket furcsa kór támadja meg. Többségük belehal, akik pedig életben maradnak, különleges képességek birtokába jutnak. Csakhogy a felnőttek félni kezdenek tőlük. A regény filmváltozatát is nemrég mutatták be.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése