2017. szeptember 11., hétfő

Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Megjelent Ferenczi Szilvia új mesekönyve, amiben folytatódik a Pormanók és a bájos lurkók kalandos, vicces története. Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg az újabb humoros szituációkat! Sőt, ha velünk játszol, meg is nyerheted a könyv egy példányát.

Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai
Sorozat: Pormanó (2)
Megjelenés: 2017. április
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Illusztrálta: Ráduly Csaba
Téma, műfaj: mesekönyv
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 120 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Ki a titokzatos új manó? A pormanó és barátai újabb kalamajkába keverednek: a környékükön egy furcsa lény ijesztgeti a gyerekeket, és mindenki orra alá borsot tör. A manók úgy döntenek, maguk veszik kézbe az ügyet, és zseniális tervet eszelnek ki az elkapására. Ezzel kezdetét veszi az izgalmas üldözés a sötét alagsortól egészen a panelház legtetejéig, a tetőfolyosóig. A kis csapat a veszélyekre fittyet hányva ered a bajkeverő nyomába, sőt, még a szemétledobó csövébe is bemerészkednek. Manórablás, ejtőernyőzés, csúzli és köpőcső párharca – ebben a könyvben mindent megtalálsz, ami egy lélegzetelállító kalandhoz kell. Vajon sikerrel járnak apró barátaink? Végül megszabadulnak a bosszantó manótól, vagy inkább szert tesznek egy új barátra? Kalandozz pormanóval Te is!


Egyre kevésbé áll tőlem távol a meseolvasás, illetve: egyre inkább visszakúszik az olvasási szokásaim közé, ami igazából örömmel tölt el. Főleg, hogyha olyan kedves történetek kerülnek elém, mint A pormanó felbukkan. Bizony, az első rész cukisága – a cselekménnyel, a szereplőkkel és az illusztrációkkal együtt elvarázsolt. Amolyan gyerekekkel elbeszélgetős mese, aminek izgatottan lapoztam fel a második részét.

Illusztráció a könyvből
A pormanó újabb kalandjaiban az olvasó által már bejárt környezetben az elbeszélő tovább szövi az első részben megismert két főhős, Vili és a Pormanó történetét, akikhez a második részben újabb kis barátok is csatlakoznak. Kalandokban ugyan nincs hiány, viszont számomra nagyon hiányzott valami abból, ami miatt a sorozatindító mesét kilenc csillagra értékeltem. No, nem a fantasztikus illusztrációkban volt hiány. Sőt, a történet előrehaladtával ezek jelentették számomra a kapaszkodót, Ráduly Csaba bohókás figurái okoztak igazán maradandó élményt. Talán az új barátok megjelenése kissé zavarossá, olykor pedig vontatottá tette a történetet, és – annak ellenére – hogy nem túl vaskos maga a könyv, még így is többször érdektelenné váltam a szereplők és események iránt. Ez amiatt is nagy szívfájdalom számomra, mert az első rész egészen érdekes kérdésekre is felhívta a figyelmem a félelmek leküzdésétől, a gyermekek világán és nyitottságán át a gyermekkorban kötött barátságokig. Itt viszont nem éreztem ezt a vonalat hangsúlyosnak.

Illusztráció a könyvből
A másik ok, ami miatt kimaradtam ebből a sztoriból, hogy egészen másfajta folytatást képzeltem volna el hozzá – olyat, ami csak a Pormanó és Vili barátságára fókuszál, ahol nincsenek újabb és újabb és újabb szereplők, viszont vannak elgondolkodtató cselekményszálak, valamiféle suta tanulság a végén, és megjelenik a történetben valami: a mese feladata – a varázslat, amivel leköti a figyelmem. Oké…lehet, hogy nem én vagyok az elsődleges célközönség (sőt, biztos), de ha az első rész mindezt el tudta érni, akkor a második miért nem? Persze, nem kizárt, hogy a hamis elvárásaim és előfeltevéseim is némileg eltávolítottak a történettől, és túlságosan befolyásolt az első rész. E történet javára legyen írva, hogy A pormanó felbukkan nélkül is megállja a helyét, és néhány oldal alatt simán képbe kerülhet az újdonsült olvasó. A mesekönyv jellegét a színes illusztrációk, a betűméret szintén erősíti (bár – ahogy az első részben sem –  a szerkesztők most sem tartották fontosnak, hogy szép sorkizárt szöveget adjanak az olvasó kezébe).

Picit csalódottan értem hát A pormanó újabb kalandjai végére, bár bízom benne, hogy az igazi célközönség: a gyerkőcök ebben a történetben is megtalálják ugyanazt a mókát és varázst, amiben az első rész olvasásakor/hallgatásakor is részük volt, illetve hogy talán a következő részre bennem is összeáll a sorozat koncepciója, és újra jó barátok lehetünk a pormanókkal.

Blogturné Klub


A turné állomásai

09.11. - Szembetűnő
09.13. - Sorok Között
09.15. - Deszy könyvajánlója
09.17. - Dreamworld

Nyereményjáték

A Pormanó gyönyörűséges illusztrációit Ráduly Csabának köszönhetjük. Szerencsére a tehetséges rajzoló szupercuki képeit más mesekönyvekben is megtalálhatjátok. A játékunk egyszerű: írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy az adott blogon lévő illusztráció mely mesekönyvből származik. Sok sikert! A válaszolók között egy példányt sorsolunk ki a mesekönyvből.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése