2015. december 17., csütörtök

E. L. James: Grey

E. L. James Ötven árnyalat trilógiájának mindhárom része a toplisták élén tündökölt több héten keresztül, így nem okozott meglepetést, hogy a Grey is azonnal a toplisták élére került. A Libri Kiadónak köszönhetően hazánkban is megjelent a napokban a Grey című könyv. Több ezer olvasó szeretné tudni, hogy Christian Grey pontosan mit gondolt, hogyan érzett, amikor találkozott Anastasia Steele kisasszonnyal, miként próbálta alakítani a történteket. A Blogturné Klub 8 bloggere december 2. és 16. között a Grey turné keretén belül élménybeszámolókkal, extrákkal és nyereményjátékkal népszerűsíti még tovább Christian történetét!


E.L. James: Grey
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2015. november
Kiadó: Libri
Fordította: Babits Péter
Téma, műfaj: erotikus
Oldalszám: 716 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
…mert minden történetnek két oldala van.
E. L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét.
Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról. A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében?„Christian rendkívül összetett személyiség – nyilatkozta James –, az olvasóimat mindig is izgatták a vágyai, a gondolatai, és persze múltjának sötét árnyai is. Nagy öröm volt számomra ismét visszatérni Ana és Christian világába, és újraélni a történetet.”



"A hatalom gyakorlásának alapfeltétele, hogy bízzunk magunkban, 
sőt titokban úgy érezzük, arra születtünk, hogy irányítsuk a dolgokat."

Picit furán érzem magam, így a könyv elolvasása után. Több szempontból is. Egyrészt, mert úgy érzem, ha az Árnyalat-trilógiáról írok, rögtön védekező állásba kell állnom - nagyrészt a könyv túl- vagy alulmisztifikáltsága miatt, másrészt pedig azért, mert be kell vallanom, az írónő kicsit meglepett. Hovatovább: pozitív értelemben lepett meg. Arról már korábban több fórumon is kifejtettem a véleményem, hogy szerintem a trilógia alaposan túlértékelt, és az, hogy ekkora sikernek és népszerűségnek örvend, számomra meglepő/nonszensz/kevésbé érthető (ki-ki szájíze szerint húzza alá a megfelelőt). Úgyhogy itt az elején ezen lépjünk is túl, mert hát minden ellenérzésem ellenére mégiscsak kíváncsi voltam arra, milyen is ez a sztori a másik szemszögből.


"Kamaszkoromban a regényekben kerestem menedéket.
Mohón vágytam rá, hogy elmeneküljek egy képzelt világba."

Az első oldalakon sűrűn pillogtam a fejezet eleji dátumra. Biztos, hogy 2011? Biztos hogy 2011.Végül csak leesett, hogy már a játék (és Christian világának) része vagyok, és megkezdődött a pszichológiai játszma is. Mert ugye, az a legkevésbé sem kérdéses, hogy főhősünk komoly problémákkal küzd ezen a téren. Fura, de mindkét könyv elején bírtam az interjú előtti és közbeni évődést és szerencsétlenkedést, valahogy Grey szemüvegén keresztül ez mégis sokkal szórakoztatóbb volt. Úgyhogy abszolút meglepve tapasztaltam, hogy ez a fickó bizony szimpatikus. Legalábbis, egyelőre. A szerzőnő érdemeit dicséri, hogy a helyzetekre való reflexiók azonnal jöttek Grey-től, és sok esetben nagyon is ültek, viccesek voltak annak ellenére, hogy egy idő után a szimpátiám némiképp negatív irányban módosult. Lényegében, pont ahogy vártam.

" - Hú...tehetek önért bármit?
- Anastasia már kiszolgált, Mr. Clayton. Nagyon körültekintően. - Lekophatsz."

Az "események" gyorsan követik egymást - ez volt a bajom az alapsztorival is -, időintervallumát tekintve, gyorsan jutunk el az interjútól "a" szerződésig. Talán pont ezért totál érthetetlen számomra, hogy a szerző miért nyújt el egy-egy helyzetleírást, miért visz bele annyi felesleges kört. Értem, értem, növeljük az oldalszámot, bizonyítsuk, hogy alapos munkát végeztünk, no de ennyire? Bármennyire is könnyen, lendületesen lehet olvasni a könyvet (ami a könyv új fordítójának is nagyban köszönhető), egyes elemeknek sem lélektani, sem semmilyen értelmét nem láttam. Persze, lehet, hogy csak kukacoskodni akarok, de úgy érzem, a regény jó 200 oldallal rövidebben is képes lett volna ugyanezt a történetet összefogni.

"Merjek reménykedni?
Pokolba az egésszel. Miért ne mernék?"

Ami Anát illeti. Nos. Itt semmi meglepetés nem ért. Alapvetően a trilógia első része óta ellenszenves a lány a maga üres semmilyenségével, naivságával (amivel egyébként semmi baj nem lenne, ha az egyéniség apró szikráját fel tudnám fedezni benne). Hogy mit lát meg benne Grey, azt továbbra is sűrű homály fedi számomra.

"A szívem réges-rég felismerhetetlenségig eltorzult."

Mégis, a fentiek ellenére és azokkal együtt azt kell mondanom, a Grey abszolút - pozitív - meglepetés volt számomra. Az új fordításnak köszönhetően könnyen olvasható, a poénok többnyire jók, ülnek. Grey gondolatvilágában pont azokat a beteges, hatalomvágyra utaló jegyeket fedeztem fel, amikre a A szürke ötven árnyalatában is asszociáltam. Továbbra is úgy gondolom, a trilógia egy jókor megült hullámon utazik. Még mindig nem sikerült ráéreznem a sztori sokak által emlegetett romantikájára. Alapvetően erősen csak felnőtt kezekbe adnám (ha adnám) a könyvet. Mindazonáltal, azt hiszem, a sztori rajongói, kedvelői negatív értelemben nem fognak csalódni ebben a regényben, aminek végeredményben nálam sikerült elérnie, hogy ne az elvesztegetett idő fájdalmával gondoljak vissza A szürke ötven árnyalatára. Kijöttünk nullára, ami végülis tök jó. 

Blogturné Klub


A turné állomásai
12.02. - Kristina blogja
12.06. - Zakkant olvas
12.08. - Insane Life
12.12. - Dreamworld
12.16. - Szembetűnő


Nyereményjáték

A szürke ötven árnyalatának és ezáltal a Grey-nek is vannak meghatározó jelenetei, tárgyak, sőt helyszínek, amelyekről a történet jut eszébe egy igazi rajongónak. Ezúttal igaz-hamis játékra hívunk titeket. A bloggerek a bejegyzések végén megosztanak egy-egy képet, amelyről el kell döntenek, hogy hozzá tartozik-e a történethez, vagy sem. A rafflecopter doboz megfelelő helyére kell beírnotok az IGAZ, vagy HAMIS szavakat. A Libri Kiadónak köszönhetően pedig kisorsolunk a helyes megfejtést beküldők között 3 példányt a Grey című könyvből. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Jane Austen: A Watson család története (töredék)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése