Csillagérték

A könyvek és olvasmányélmények kategorizálása, rangsorolása vagy tételes, csillagokhoz köthető értékelése néha magától értetődő, néha nehézkes – de egy személyes, könyves blog esetében jobbára elég szubjektív. Ez alól a SzemBetűNő sem kivétel. Az értékeléseimet igyekszem korrekten megfogalmazni, de mivel nem hivatalos kritikákat írok, hanem személyes véleményeket, ezért az aktuális meglátásaim mentén csillagozom a könyveket. Ehhez egy tíz (tizenegy) fokozatú csillagsort állítottam fel, ezek az alábbiak mentén értelmezhetők.

 

Teljesen magukkal ragadtak, nagyon sokat tanultam belőlük vagy jól szórakoztam, kikapcsolódtam a társaságukban. Műfajukban kivételesek számomra. A korábbiakban találkozhattatok a blogon a „legfelső polc” kategóriával is, melyek az örök kedvenceimet jelölték. 2023-tól ezt a jelölést nem feltétlenül alkalmazom, vagy csak ritka esetekben.

 

A legoptimálisabb besorolás. Ezeket a könyveket megéri leemelni a polcról és elolvasni őket. Nem véletlenül kapja a legtöbb olvasmány ezt a csillagértéket. Ha úgy tetszik: ez az ajánlom kategória.

 

Hiányos könyvek, ezért döcögősen tudom őket besorolni. Lehet, hogy jó az alaptörténet, de az elbeszélés nem illik mellé. Lehet, hogy jók a szereplők, de a történet nem. Lehet, hogy jól ír a szerző, de a történet gyenge. És ezek végtelen variánsai, melyeket a bejegyzésekben bővebben is igyekszem kifejteni.

 

Vagy nagyon rosszkor emeltem le a polcról és egyáltalán nem érintettek meg, vagy tényleg félresiklottak. Általában ennek dilemmájában rovom az adott könyvről megfogalmazott soraimat.

 

Teljesen vakvágányos könyvek, általában az időt sem pazaroltam rájuk, annyira gyengék, értékelhetetlenek. Ha mégis elolvasom őket, általában végigpuffogom a bejegyzést. Viszonylag ritkán sikerül ennyire mellényúlnom, ami végülis elég jó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése