2024. március 25., hétfő

Ne felejtsd el, hogy királylány vagy!

Boldizsár Ildikó Királylány születik és Királyfi születik mesekönyvei már sok éve felkeltették az érdeklődésem – a Királylány születik első kiadása 2009-ben került a könyvesboltok polcaira, akkoriban mikor ismét kissé nagyobb figyelmet kezdett kapni a kérdés, hogy vannak-e, és kell-e a lányok és fiúk számára külön tematikájú meséket írni a 21. században. Persze, a 2010-es évek elején még nem kapott olyannyira pejoratív felhangot a felvetés, mintha most tennénk fel. Legalábbis, én magam így emlékszem vissza a 2010-ben kezdett egyetemi kurzusaimra.

Boldizsár Ildikó: Királylány születik
Naphegy Kiadó, 2023 (2009), 36 oldal
Illusztrálta: Szegedi Katalin
Csillagérték: 10

A lényeg, hogy előbb-utóbb minden kiszemeltre sor kerül, s most érkezett el az idő, hogy a Naphegy Kiadó jóvoltából elolvashassam mindkét mesekönyvet. Picit tanakodtam, hogy melyikkel is kezdjem a sort: mivel az olvasást a királyfival kezdtem, az írást a királylánnyal fogom, kimondva-kimondatlanul is azt a koncepciót szem előtt tartva, hogy a fenti felütésem talán-talán a második bejegyzéssel együtt valami komplex gondolatmenetté fejlődik (fenntartva annak lehetőségét is, hogy nem így lesz). 



A Királylány születik nemcsak a tematikája, hanem a megjelenése okán is figyelemfelkeltő mesekönyv. Szegedi Katalin – akinek neve, szerintem nagyon helyesen a szerző neve mellett szerepel – lenyűgözőt alkotott, és ezt már a borító is előjelzi az olvasó számára. A kifejezetten nagy alapú, keményborítós mesekönyv valamiféle titkos világba invitáló hangulata első pillantásra lebilincselő. Még nem tudjuk, hogy a főalak valóban egy titokba akar beavatni minket – vagy épp a figyelmünket kéri, nem tudjuk, kik susmognak a háttérben, és azt sem, hogy milyen szerepe van (ha van) az ajtónak. De érdemes belépni rajta, ezt mindjárt az elején le is szögezem.

Az ajánlás „Lányainknak” szól, gyorsan hozzáteszem azt is, hogy legyenek lányaink akárhány évesek, mert a történet előrehaladtával egyre inkább az a meggyőződés kezdett munkálkodni bennem, hogy egy önismereti-belső barangolós könyvet lapozgatok, csodás illusztrációkkal és szelíd nyelvezettel. De vissza a történethez! A mese egy lánygyermek világrajövetelét meséli el, illetve azt az áldásos tevékenységet (ez esetben érdemes ezt valóban szó szerint érteni), mellyel az égi királylányok indítják útjára a csöppséget. Az égi királylányok olyan áldásokat mondanak, melyek boldoggá teszik az életet. S ahogy a mese írja, „az áldás nem más, mint szívből jövő jókívánság.” A bevető után a szöveg megszólítja az olvasót, a kislányt, akinek a mese szól, s akit az égi királylányok pontosan ugyanazokkal az áldásokkal és ajándékokkal engedték az élet nevű kacskaringós útra, mint előtte és utána minden kislányt. Mik lehetnek az élet és az égi királylányok ajándékai? A Nap, mely megsimogatja az arcunkat, a szél, mely belekapaszkodik a hajunkba, a szivárvány, mely az eső után felragyog az égen? Vagy talán mi magunk vagyunk az ajándék? Sikerült annyira belevarázsolódnom a történetbe, hogy folyamatosan példálózom a szöveggel. Hogy pontosan milyen áldásokat kap egy világra érkező kislány, azt nem mesélem el, azt viszont igen, hogy összesen kilenc, különlegesebbnél különlegesebb nevű égi királylány lát el minket, kislányokat olyan ajándékokkal, melyeket mintha egy picit elfelejtenénk azon a bizonyos kacskaringós úton haladva. 

Az áldásokat, jókívánságokat olvasva volt egy előfeltételezésem, hogy esetleg túl sztereotíp vagy sablonos felütésekkel találkozom majd, de nem teljesen így történt. Érzésem szerint, egyrészt elég univerzális jókívánságokat fogalmaz meg a mese, amit én nem igazán gondolok „ha lány vagy, ilyennek kell lenned” előirányzásoknak. A mese tényleg inkább arra fókuszál, hogy a kicsiket megismertesse, a nagyobbakat pedig megerősítse abban, hogy nőként mi minden van bennünk, amit olykor elfelejtünk. Az is nagyon kedves volt számomra, hogy ez a mese nem azt a szirupot sugározta, hogy külsőleg és belsőleg mindig tökéletesnek kell lenni – törekedni persze lehet rá –, hanem rávilágított arra is, hogy sokfélék vagyunk. Ez számomra felnőtt olvasóként is tanulságos és szívmelengető volt. A nagy rajzok tökéletes egységet alkotnak a rövidebb szövegekkel, így a mesekönyv alkalmas lehet arra, hogy időről-időre elővegyük, és akár egyedül, akár a saját királylányainkkal átlapozzuk és elmerüljünk mindazokban a kincsekben, melyekkel a születésünk pillanatától kezdve rendelkezünk. A Királylány születik minden királylány könyvespolcán, s ami talán még fontosabb: minden kirlályány szívében megtalálja helyét. Csak tedd fel rá!


Blogturné Klub


Milyen mesével indítanál élete útjára egy királylányt vagy egy királyfit? Boldizsár Ildikónak a Naphegy Kiadónál megjelent mesekönyvei erre a kérdésre adnak egy-egy választ. Tarts a Blogturné Klub két bloggerével, s ismerd a Királylány születik és a Királyfi születik csodálatos történetét. Ha rád mosolyog a szerencse, a miniturné végén választhatsz egyet a mesekönyvek közül a Kiadó felajánlásában!




A turné állomásai


03.25. Szembetűnő
03.26. Könyv és más
03.28. Szembetűnő
03.30. Könyv és más


Nyereményjáték


A turné állomásain Boldizsár Ildikó további könyveinek nyomába eredünk, melyek a Kiadó gondozásában jelentek meg. Ezek közül néhányról már olvashattál blogturné keretében is. Minden állomáson találtok egy-egy fülszövegrészletet. A feladat, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Más népek, más életformák, különböző történetek – de mégis sok a hasonlóság. Csupa jól ismert szavak, fogalmak: segítőkészség, jóság, őszinteség, hűség, szeretet, becsületesség, kitartás, tisztesség, barátság – ezek olyan fogalmak, amelyek mind kapcsolódnak a boldogság megteremtéséhez. 

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése