2024. március 12., kedd

A dolgos kiskutya

Annak ellenére, hogy ez már a sorozat kilencedik része, Bella Swift meseregény-sorozatával, a kis mopsz cseppet sem eseménytelen mindennapjaival most találkoztam először, és az a találkozás egészen kellemesre sikerült.

Bella Swift: A kiskutya, aki méhecske akart lenni
Sorozat: A kiskutya, aki...(9)
Manó Könyvek, 2024, 160 oldal
Fordította: Boczán Bea
Csillagérték: 9

A kiskutya, aki méhecske akart lenni első körben a végtelenül cuki borítójával és annak barátságos, tavaszi hangulatú színvilágával fogott meg, s persze a cím is felkeltette az érdeklődésem: mégis miért akarhat egy kiskutya méhecske lenni? 



Mint említettem, a meseregény-sorozat ezelőtt már nyolc részen keresztül győzhette meg a kisiskolás korosztályt és szüleiket, hogy a széria újabb és újabb darabjait leemelje a könyvesboltok polcairól, mindez azonban egyáltalán nem befolyásolta a megértést, amikor a kilencedik részt fellapoztam. Érzékelhetően egy már jól kiépített közegbe kerültem, ahol a családtagok otthonosan mozognak meghitt otthonukban. Anya, Apa és három gyerkőc, Anna, Ruby és Finn kompániáját egészíti ki Milli, a lelkes és szeretetteljes mopsz – meg persze Kakaó, a nyuszi. A történet elején Millit épp játékos kedvében találjuk (aztán később kiderül, hogy a tömzsi töpszli lényegében mindig játékos kedvében van). Apa nem ér rá, mert eprészkedik a kertben, Tigrisnek – a szomszéd macskának – esze ágában sincs leereszkedni, hogy egy kutyával játsszon, Kakaó azonban végre hajlandó kitalálóst játszani Millivel, ami még annak ellenére is feldobja a kiskutyát, hogy Kakaó rendszerint a sárgarépa-széna témától nem tud messze elrugaszkodni. Hamarosan hazaérnek a gyerekek az iskolából, s anya is a munkából, s ezzel együtt beindul a meseregény cselekménye.

Milli ebben a történetben arra próbál választ találni, hogy mi az ő dolga a világ nagy forgásában. Hogyan tud hasznos lenni? Ehhez nagyon klassz támpontokat is talál, hiszen Apa és a gyerekek másnap ellátogatnak egy farmra, mert a család úgy dönt, méheket fognak tartani. A farmon Milli megtanulja, miért fontosak a méhek, hogy a tyúkok nem játékból rejtik fészekbe a tojásaikat, hogy a tehenek tejet adnak és hogy még a bárányok sem tétlenkednek, hiszen gyapjújukból ruhák és takarók is készülnek. Úgy tűnik, egyedül Millinek nincs semmi dolga, egyedül ő nem fontos. Nagy töprengéseiben Virág, egy dongó siet segítségére, Milli pedig elsajátítja a méhek táncát. Mindeközben kedvenc gazdija, Anna egy fontos iskolai projekten dolgozik két barátnőjével. Azonban valahogy együtt nem sikerül dűlőre jutni. Kiderül: közben ketten is önálló projektbe kezdtek, egyikük Anna. De mi lesz így a közös munkával?

A kiskutya, aki méhecske akart lenni
ideális, nevelő szándékú és pozitív meseregény, nagyon olvasmányos történettel, kedvelhetően naiv szereplőkkel és olyan konfliktusokkal, melyek nem maradnak megoldási lehetőségek, kompromisszumok nélkül. A fentieken belül nagyon sok eleme tetszett különösen. Az egyik a lét értelmének feszegetése, ami szerintem majdnem minden életszakaszunkban aktuális, ezt a kérdést pedig nagyon szépen és érzékletesen, a természet és élővilág működésével összhangban mutatja be a történet. Ebből kiindulva rendkívül fontos és értékes információkat csepegtet el a történet, nyilván ebben a történetben a méhek fontosságáról, munkájáról és életéről tudunk meg sokat – akár sokkal érdekesebb formában, mint egy tanóra keretében. A lányok iskolai projektjével kapcsolatban nagyon kíváncsi voltam, mi lesz a megoldás, mikor hull le a lepel Anna különutas megoldásáról, és hogyan bogozza ki a nézeteltéréseket az elbeszélő, de ebben a tekintetben is nagyon klassz megoldás született, ráadásul az is kiderült, hogy attól, hogy egyszer valamit elrontunk, nem jelenti azt, hogy közösen ne tehetnénk jobbá, vagy az eredetinél is jobbá a dolgokat. Külön tetszett a szülők támogató jelenléte, hogy mindhárom gyerekük egyéni érdeklődését tartották szem előtt. Ebben a történetben ugyan Anna kerül a fókuszba, de Ruby és Finn tevékenykedéseiről is képet kaphatunk. Külön szuper megoldás, hogy a betűméret nagyon alkalmas arra, hogy az olvasni tanuló gyerekek önállóan is haladhassanak a történettel. Én annak idején nagyon szerettem az ilyen, hagyományos lapra, nagybetűvel nyomott meséket, mert állandóan kiszíneztem a betűket bennük, miután a meséket már kívülről fújtam. Nálam ez valahogy hozzátartozik ahhoz, hogy látom: a mesekönyvek egy részét tényleg sokat forgattam, használtam. Gyorsan megnyugtatok mindenkit, hogy erről azért nagyon könnyen le lehet szokni. Szóval, A kiskutya, aki méhecske akart lenni sok szempontból első olvasásra levett a lábamról és remélem, érkezik még folytatás :)


Blogturné Klub


Talán már senkinek sem kell bemutatni Millit a kis mopszot. Ebben a bájos sorozatban a kiskutya mindig újabb és újabb kalandokba keveredik, ez pedig ebben a részben sincs másként. A kiskutya nagyon izgatottá válik, mikor először találkozik a méhekkel és el is határozza, hogy méhecskévé akar válni. Tartsatok velünk, kísérjük el a kis mopszot ezen az úton, tanuljunk együtt a méhekről és ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.




A turné állomásai


03.07. Csak olvass!
03.09. Könyv és más
03.11. Szembetűnő
03.13. Spirit Bliss Sárga könyves út


Nyereményjáték


Mivel a könyvben fontos szerepet játszanak a méhek, így a mostani játékunkban is rájuk koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Feltételezések szerint, honnan származik a házi méh?


a Rafflecopter giveaway


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése