2019. szeptember 6., péntek

4+1 kötet Freddie Mercuryról

Forrás
Freddie Mercury az egyetemes zenetörténelem meghatározó, megkerülhetetlen alakja. A 2018-ban bemutatott, négy Oscar-díjjal jutalmazott Bohém rapszódia pedig ismét reflektorfénybe helyezte őt, s a Queen zenéjét. Egy (vagy több?) olyan generációt vonzott a Queenhez és legendás énekeséhez, akiknek személyesen már nem is volt alkalma átérezni, megélni egy koncertet vagy épp egy új dalt. Aztán egy kicsit talán mégis, hiszen nemrégiben előkerült egy eddig nem ismert Mercury-dal. A film előkészületeinek hírére borítékolható volt egy új életrajzi könyv is, mely hazánkban a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, s eredeti címe (Somebody To Love) helyett a magyar fordítás a Bohém rapszódia címet kapta. Az én olvasmányaim között ez volt az első Mercury-életrajz, s gyakorlatilag totálisan lenyűgözött. Ennek apropóján pedig összeállítottam egy várólistát a hazánkban eddig megjelent Freddie Mercuryval foglalkozó életrajzokból, amit most - a megjelenés időrendjében - meg is mutatok nektek, egyben ajánlom figyelmetekbe a Bohém rapszódiát is. Ha szerinted kimaradt valami a listáról, vagy van olvasói élményed bármelyik kötetről, ne habozz megosztani!

Forrás



Rick Sky: Freddie Mercury élete - The Show Must Go On
Kiadó: Tankönyvkiadó
Fordította: Kirschner Dávid
Hazai megjelenés: 1992.
Terjedelem: 216 oldal

Fülszöveg:
1991 novemberében a világ megrendüléssel hallotta, hogy a földkerekség legimádottabb és legszínesebb egyéniségű sztárja AIDS-ben meghalt. Freddie Mercury egyedülálló zeneisége és rendkívüli előadásmódja a Queen együttest éveken át a slágerlisták élén tartotta. Eddig nem közölt fényképek, valamint a barátokkal, kollégákkal készített interjúkkal fűszerezett könyv elmeséli, hogyan lett a szégyenlős, Zanzibár szigetéről származó képzőművész hallgatóból a popzene extrovertált királya, hogyan teremtett a Live Aid-koncert és a Bohém rapszódia zenei legendát. A könyv elmondja a hírhedt bulikról szóló pletykák mögött megbúvó igazságot. Mesél élete két legfontosabb nőjéről, és arról, hogy miért vonakodott elismerni biszexualitását, annak ellenére, hogy halála előtt öt éven át AIDS-fertőzött volt.


Jim Hutton-Tim Wapshott: Mercury és én
Kiadó: Lap-ics Kiadó
Fordította: Nitkovszki Staniszlav
Hazai megjelenés: 1996.
Terjedelem: 236 oldal

Fülszöveg:
"Alig hunyta le a szemét Freddie ’91 novemberében, azonnal telefonhívások és levelek özöne árasztott el. Úgy tűnt, az egész világ szeretne egy könyvet arról a Freddie-ről, akit én ismertem. Az elmúlt néhány, igencsak keserves évben sok ismerősöm próbált segítségemre lenni abban, hogy fogyasztható formába öntsem gondolataimat, én azonban mégis úgy döntöttem egy közeli barátomat, Tim Wapshottot fogom felkérni a könyv megírására. Először is, ő igazi író, ezenkívül pedig, azt hiszem, jobban ismer engem, mint én magam. Freddie Mercury nyílt, szókimondó ember volt, ezért úgy éreztem, ő is azt kívánná, hogy a kettőnkről írt könyv ugyanilyen őszinte és tárgyilagos legyen." Jim Hutton


Greg Brooks-Simon Lupton: Freddie Mercury élete saját szavaival
Kiadó: Cartaphilus
Fordította: Stefanovits Péter
Hazai megjelenés: 2009
Terjedelem: 174 oldal

Fülszöveg:
Mint minden valóban nagy jelentőséggel bíró művésznek, a Queen utánozhatatlan és halhatatlan énekesének, Freddie Mercurynak az élete is tele volt ellentmondásokkal. Legendásan kicsapongó életet élt ugyanakkor zárkózott volt, a színpadon egy excentrikus, gátlástalan rocksztár volt, közvetlen barátai körében pedig egy szeretetéhes kisfiú. Vagy kislány. Hangjáért milliók rajongtak, holott még karrierje csúcsán bevallotta: már az sem a régi. És csakúgy, mint az életét, halálának okát is – egészen annak bekövetkeztéig – találgatások övezték. Egyetlenegy dolog volt nyilvánvaló mindenki számára: szenvedélyesen szerette azt, amit csinált: a zenélést. E kötetben, melyben magáról mesél saját szavaival, számtalan kérdés tisztázódik a XX. század egyik legnagyobb előadójával kapcsolatban.


Peter Freestone: Freddie Mercury
Kiadó: Rózsavölgyi és Társa/Helikon
Fordította: Pap Zoltán
Hazai megjelenés: 2006/2016
Terjedelem: 224/262 oldal

Fülszöveg:
Peter ​Freestone, a legjobb barát vallomása. „Tizenkét évig napi kapcsolatban álltam vele…, ennek jegyében főszakács, mosogató, pincér, komornyik, inas, titkár, írnok, takarító, gyerekfelügyelő (a gyerek ő maga volt) és személyi levelező voltam. Velem járt bevásárolni és műtárgyakat venni, én voltam vele, amikor a világot járta, együtt álltunk a siker csúcsán, és a szakadék alján. …Én voltam a testőre, és én voltam az ápolója, amikor kellett” Peter Freestone személyi titkára volt Freddie Mercurynak. Freddie-vel lakott Londonban, Münchenben és New Yorkban; mellette volt a halála pillanatában is. Ettől feljogosítva érezte magát arra, hogy a legőszintébb vallomást megírja Mercury életéről. A valóságot mindarról, amit a pletykák elferdítettek. Peter Freestone bemutatja mindazokat, akik valamilyen módon szerepet játszottak Freddie Mercury különleges, hol kicsattanóan vidám, hol pedig tragikus életében: olyan hírességeket, mint Elton John, Dave Clark, Elizabeth Taylor és Rod Stewart, de a névtelenségből előbukkanó szeretőket, a popszakma ezermestereit és haszonlesőit is.


Matt Richards-Mark Langthorne: Bohém rapszódia
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Szabó Krisztina
Hazai megjelenés: 2018
Terjedelem: 544 oldal

Fülszöveg:
Aki ​ kívül hordta a szívét! – Szerelem és útkeresés a tomboló sikerben. Első ízben derül fény mindenre a világ egyik legmegragadóbb rocksztárjával kapcsolatban. A Bohém rapszódia átfogó életrajz erről a nagyszerű emberről, privát fotókkal és interjúkkal. Azok az emberek szólalnak meg, akik Freddie Mercury legközelebbi barátai voltak élete utolsó éveiben. A könyv rengeteg korábban ismeretlen, megdöbbentő tényt közöl az énekesről és életéről, megrendítő részletekkel a szerelem és az önbeteljesítés élethosszig tartó kereséséről, és természetesen arról, hogy az 1980-as évek középén elkapta a végzetes betegséget. Freddie életének sokkoló történetén keresztül azt is megismerhetjük, hogyan kényszerítette térdre a világot a HIV-fertőzés, amit a The Gay Plague, azaz „melegvírus” gúnynévvel illettek. Az élettel teli, lenyűgözően tehetséges rocksztár halála mind az orvos-, mind a zenésztársadalmat megrázta. A Bohém rapszódia végre tiszta vizet önt a pohárba, és alaposan körüljárja Freddie Mercury életét, hogy méltó emléket állítson neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése