2017. június 12., hétfő

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán

A Könyvhétre Böszörményi Gyula egy újabb Ambrózy báró esetei kötettel örvendeztetett meg minket! Ebben a kisregényben Hangay Mili kisasszonyé a terep, aki életében először old meg teljesen önállóan egy bűnügyet. Tarts velünk a turnén, ismerd meg az újabb titkokat, és persze játssz is, hiszen a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három könyvet is kisorsolunk! 

Böszörményi Gyula: Bitó és borostyán
Sorozat: Ambrózy báró esetei (3,5)
Megjelenés: 2017. június 8.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: történelmi krimi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 96 oldal
Csillagérték: legfelső polc

Fülszöveg:
A hölgyé a terep!
1900. december 10., este. A Keleti indóházból útra kel az 502-es Budapest–Predeal–Bukarest vonalon közlekedő éjszakai járat, hálókocsijában a híres magánzó detektív, Ambrózy báró tanítványával, Hangay Mili kisasszonnyal, akit szigorú mestere épp száműzetésre ítélt a székesfővárosból. A fényűző, első osztályú kocsikban csupa előkelő, jómódú, kiváló modorú hölgy és úr utazik, akik legrémesebb álmaikban sem gondolnák, hogy mire megérkeznek, az egész Monarchiában csak úgy emlegetik majd az 502-es járatot, mint „a fagyos éjszakában száguldó véres szerelvényt”. Az új Ambrózy-történet az Ármány és kézfogó című regény idejében játszódik, és Hangay Mili kisasszony első önállóan felderített bűnügyét meséli el.
Illusztráció

Böszörményi Gyula és a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az idei Könyvhéten sem maradtunk meglepetés nélkül mi, az Ambrózy báró esetei sorozat kedvelői. Némi furfanggal hullott le a lepel a Bitó és borostyán megjelenéséről, hiszen a szerző néhány nappal a Könyvfesztivál után jelentette be, hogy a kézirat a kiadónál van. Az csak röviddel ezután derült ki, hogy nem a negyedik részé, hanem a három és felediké, így még egy kisregénynyivel tovább nyomozhatunk Richárddal és Milivel! Éljen-éljen!

"– Kérem a tisztelt társaságot, hogy haladjunk tovább – kántálta kissé ingerülten. 
– Vonaton vagyunk, és itt a menetrend igen szigorú."

Illusztráció
Az Ármány és kézfogó briliáns függővége után ismét visszatérhetünk a történetbe, hiszen annak egy kis szelete (amiről ebben a részben kiderül, hogy cseppet sem jelentéktelen), jelesül Mili Marosvásárhelyre utazása mindeddig ismeretlen volt számunkra. Főhőseinket ismerve sejthető, hogy itt bizony nem egy szimpla és eseménytelen vonatozásról van szó…és milyen igazunk van! Az Ármány és kézfogó cselekményébe Mili szökése és a Pilisy-házba való eredményes besurranása után kapcsolódunk be. Richárd hihetetlen gyorsasággal érkezik a helyszínre, és azonnal a keleti indóházba viszi a lányt. Ha emlékeztek még, minek és kinek köszönhetően jutott be Hangay kisasszony a tiltott ajtók mögé, akkor tudjátok, a vonatra feljuttatni a hölgyeményt, elég lehetetlen vállalkozás. Ez viszont jó alkalmat teremt számunkra, hogy bepillantsunk a korabeli divat és ruhavásárlás kulisszái mögé. S végtére, Mili hamarosan ismét ott áll a keleti indóházban, ahol kezdetét veszi első igazi nyomozása – bár erről akkor még nem tud.

"A szoknya, ezt már megtanulhattam volna, igazán különös ruhadarab: nem csupán a női lábakat takarja, és vonzza a férfi tekinteteket, de olykor tökéletesen bedugítja az „erősebbik nem” fülét, különösen, ha az említett ruhadarab viselője oly dologban szólal meg, amihez a férfiak szerint a nőknek semmi köze."

Illusztráció
De csitt! A cselekményleírást itt be is rekeszteném. Fordulatokban és nyomozásban nincs hiány, és természetesen a csípős és szarkasztikus Mili – Richárd párbeszédeknek sincs híján az elbeszélés. Külön izgalom, hogy a fő detektívet ebben a történetben Mili alakítja, ráadásul nem is akárhogy! Hangay kisasszony nyomozása ugyanolyan lebilincselő megfigyelést folytat, mint a báró. S ahogy Ambrózy nyomozásainál már-már nélkülözhetetlen Mili jelenléte, úgy mindez fordítva is igaz. Szerintem nagyon ütős lett a tettes leleplezése, aminek külön színezetet adott, hogy mindenki kétkedve fogadta: ugyan, mit tudhat egy nő? Imádom a sztereotípiadöntögető sztorikat, ráadásul – sajnos – még napjainkban is általános az a hozzáállás, amivel bő száz évvel ezelőtti Milihez viszonyulnak. Ébresztő!

"– Szeretem ezt a várost – jelentette ki Bali Mihály, aki velem együtt hagyta el a hálókocsit. 
– Habár itt még nem akasztottam soha."

Illusztráció
Talán ez a kisregény valamivel sötétebbre sikerült, mint a Beretva és tőr, de ismerve az Ármány és kézfogó további cselekményét, annyira nem meglepő. Ami viszont kicsit igen (bár elképzelhető, hogy a történetbe szerelmesedve nem tűnt fel eddig), az a groteszk humor kiválósága – itt utalnék a cím „bitó” elemére. Kéretik az olvasótól a hóhért kellő komolysággal kezelni! Nem tagadom, hogy egyre nehezebben fogalmazom meg a gondolataimat az Ambrózy sorozattal kapcsolatban, mert folyton attól tartok, önismétlésbe bocsátkozom. De végül is: miért lenne az baj? Nem tudok betelni sem a szereplőkkel, sem a történelmi korral, sem a koncepcióval, sem a sztereotípiadöntögetéssel, sem a nők társadalomtörténeti ábrázolásával, sem a rengeteg történeti utalással, sem a valós és fiktív szereplők okos kombinálásával, sem a lábjegyzetekben megbúvó apró elbeszélői játékokkal és kikacsintásokkal (és igen, még folytathatnám a sort). Egyszerűen nem szeretném, ha ez a sorozat véget érne, ez a kisregény is annyira jól példázza számomra, hogy igenis létezik a jó magyar történelmi krimi, hiszen itt van, itt forgatom a kezemben és profi és imádom! 

Idézetek

"– Dejszen ez az a kisasszony, aki múlt vasárnap estve valami költőnővel járt itt – mutatott rám a cselédlányok egyike. – Aztán meg úgy eltűnt, mint polgárjány szemérmessége, ha huszárezred jő a városba."

"Egy nő számára a vásárlás, különösen, ha a megfelelő toalettről van szó, szent és igen komoly dolog, amit sosem szabad elkapkodni."

"Bocsásson meg, hogy bátorkodom emlékeztetni kegyedet, de az úri leányok toalettjéhez úgy hozzá tartozik az ékszer, miként konflislóhoz a füle… Már elnézést a profán hasonlatért."

"CIWL típusú, három egyágyas és két kétágyas kabinnal, valamint a két végén egy-egy, külön a hölgyek és urak számára felszerelt, menet közben is használható illemhellyel ellátott, vaskerekeken gördülő álomház."

"Hagyja már békiben a fenn meg a lenn lakókat, hisz ami magával történt, az nem teológiai katasztrófa, csupán közönséges rablótámadás."

"– Az bajos lesz – sóhajtottam –, mivel az én igazolványom egy 189 centiméter magas, hullámos hajú, szakálltalan, ám hercig bajuszt viselő, gesztenyebarna szemű férfiú, kinek különös ismertetőjegye, hogy hölgytársaságban sokszor göcsörtös, durva tölgyfabunkóvá változik."

"Ha két szív egymásnak teremtetett, elég egyetlen szikra,
ami akár a mozdony kéményéből is kicsaphat…"

"Ambrózy bárónak újra sikerült egyetlen gondolatmenettel előbb porig aláznia, majd az egekbe emelnie, nekem pedig fogalmam sem volt róla, hogy az összecsókdosást és a szemkivájást mely sorrendben hajtsam végre rajta."

Blogturné Klub


A turné állomásai

06.11. - Szembetűnő
06.13. - Könyvvilág
06.19. - Dreamworld
06.20. - Sorok között
06.21. - Zakkant olvas

Nyereményjáték

Immáron az ötödik Ambrózy báró esetei könyv megjelenésének örülhetünk, igaz, ezekből kettő kisregény :) A mostani játékunk során az fog kiderülni, hogy mennyire ismered a könyveket. Minden állomáson találsz egy idézetet, a feladatod, hogy eldöntsd, melyik kötetből származik, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába a megfejtéseket.. Annyi könnyítést tettünk, hogy a Bitó és borostyánból nem idéztünk.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:
– Ma odafönn lesz az ozsonna – közölte Terka néni. – Vagy tán nem hallották, hogy az imént vendégek jöttek? Három csuda mód puccos naccsága valami ládából vagy kaszniból, én nem is tudom, de úgy fenn hordják az orrukat, hogy idén mán nem kell többet pókhálóznunk, az biztos.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése