2025. december 13., szombat

Schwab Richárd - Petri Nóra: 500 gramm zöldség mindennap, változatosan

Az étkezésről mindenkinek van valamiféle gondolata, teljesen mindegy, hogy újszülött, pubertás vagy a százat tapossa. Valaki mindent kimér és megtervez, valaki egyáltalán nem foglalkozik vele, valaki ügyel az egyensúlyra, valaki fittyet hány rá és sokaknak elengedhetetlen, hogy nagyon ügyeljenek az összetételre. 

Schwab Richárd - Petri Nóra: 500 gramm zöldség mindennap, változatosan
Corvina Kiadó, 2025, 224 oldal
Csillagérték: 9

A betegségekre, intoleranciákra és divatdiétákra ebben a bejegyzésben kevéssé fogok kitérni, viszont egy olyan könyvre igen, amire elsősorban amiatt esett a választásom, mert az idei évben többször is szembejött velem a mikrobiom központisága az étkezésben, másfelől pedig mint a zöldségeket nehezen az étrendjébe helyező, foglalkoztat ez a kérdéskör.



Az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan című kiadvány – melynek alcíme: A mikrobiombarát életmód alapjai elméletben és gyakorlatban – a fentiek mentén hasznos könyvnek bizonyult a számomra, hiszen alapvetően hozzáértő kezekben, egy egészen impozáns kötet segítségével, képes és szöveges formában is kirándulást tehettem, segítségre lelhettem. 

A kötet egyik szerzője Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus, aki a könyvvégi életrajzi áttekintés szerint már tíz éve foglalkozik kollégáival a mikrobiom jellemzésének gyakorlati alkalmazásával, illetve ennek jelentőségével a betegségmegelőzésben. Szerzőtársa Petri Nóra életmód- és táplálkozási tanácsadó, aki az Éléskamra lapítójaként elkötelezett az egészségtudatos életmód mellett. Első lépésként fontosnak tartom, hogy ilyen jellegű munkákat szakemberek tollából olvassak, másfelől persze azt is szükséges kiemelni, hogy akinek speciális étrendre van szüksége, érdemes személyre szabottan kérni azt egy hozzáértő segítségtől. Ennélfogva szerintem az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan első körben azok számára nyújthat jó támaszt és szolgálhat eligazodási pontként, akik a megelőzés terén szeretnének ötleteket és klassznak tűnő recepteket meríteni.

Mint említettem, a Corvina Kiadó igazán szép és igényes formában küldte a könyvesboltokba a könyvet. A keményborító színvilága, a képi megjelenítése számomra hangulatos, 21. századi megjelenést kölcsönöz. A könyvbe lapozva fényes lapokon bontakozik ki a szöveg- és képi világ. Az előszóban már találkozom olyan gondolatokkal, melyek a holisztikus, a minden mindennel összefügg szemléletére utalnak, amit én alapvetően is vallok és abszolút követendő dolognak gondolok az orvoslás terén. Vagyis: ne csak a tünetet kezeljük, hanem keressük meg az okát. Az idei évben én több ilyen „okfeltárási folyamatot” is elindítottam a saját működésem terén, ami jelenleg is zajlik – s részben emiatt is kezdett el érdekelni a táplálkozás hatása a mindennapokra, az életvitelemre és akár a napi hangulatomra is. Szintén a bevezető oldalakon találkoztam kiemelve azzal a szemlélettel, miszerint „A cél nem az, hogy gyorsan érjünk el valamit, hanem hogy jó irányba induljunk.” Azt gondolom – közeledve akár az újévi fogadalmak szezonjához –, hogy ez egy nagyon fontos kulcs a változáshoz. Sokáig nem tudtam tudatosítani ennek jelentőségét, de mióta a gyakorlatban is felfedezem a hasznát, sokkal egyszerűbben adom át magam annak, hogy nem egy-két hónapon belül kell gyökeres vagy lendületes változást elérnem (s itt nem csak az egészségre vagy az életmóddal kapcsolatos elképzelésekre gondolok), hanem a magam tempójában. Ez nem verseny, az viszont fontos, hogy a helyes, előrevezető útra lépjünk.

A kiadvány nagy erénye – a szemléletessége mellett –, hogy az előre ígért elmélet és gyakorlat valóban kéz a kézben jár. Praktikus és hihetetlenül gyorsan elkészíthető recepteket és ötleteket is találunk már a felvezető fejezetekben, melyekkel tényleg szinte észrevehetetlenül csempészhetünk új fogásokat és szemléletet a napi étkezési rutinunkba. A kötetben megjelenő ételek nagy részével még sosem találkoztam, többel persze nyilván igen, de nagyon sok újdonságot rejtettek a lapok. A kiadvány hat nagy fejezet/témacsoport köré épül, melyek különféle problémák helyreállítására vagy megelőzésére összpontosítanak, mindent a mikrobiom és a bélfal egészségének szem előtt tartása mellett. A problémák között egészen hétköznapiak is megjelennek az emésztéstől kezdve a gyomorégésen át a migrénig és különféle bél- és gyomorbetegségekig. Minden tématerület kap egy tudományos, elméleti megközelítést és konkrét ötleteket receptekkel (és képmelléklettel). Egyszóval a szerzőpáros nem hagy minket magunkra, s közérthető formában, gyakorlati tanácsokkal látja el mindvégig az olvasót. Azt gondolom, hogy ez a kiadvány – bár a recepteket még nem próbáltam, csak szemezgetek velük – haszonnal fog a segítségemre lenni 2026-ban, s bízom benne, hogy ti is így fogjátok gondolni, ha fellapozzátok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése