Az étkezésről
mindenkinek van valamiféle gondolata, teljesen mindegy, hogy újszülött, pubertás
vagy a százat tapossa. Valaki mindent kimér és megtervez, valaki egyáltalán nem
foglalkozik vele, valaki ügyel az egyensúlyra, valaki fittyet hány rá és sokaknak
elengedhetetlen, hogy nagyon ügyeljenek az összetételre.
Schwab Richárd - Petri Nóra: 500 gramm zöldség mindennap, változatosan
Corvina Kiadó, 2025, 224 oldal
Csillagérték: 9
A betegségekre, intoleranciákra
és divatdiétákra ebben a bejegyzésben kevéssé fogok kitérni, viszont egy olyan
könyvre igen, amire elsősorban amiatt esett a választásom, mert az idei évben
többször is szembejött velem a mikrobiom központisága az étkezésben, másfelől
pedig mint a zöldségeket nehezen az étrendjébe helyező, foglalkoztat ez a
kérdéskör.
Az 500 gramm zöldség
mindennap, változatosan című kiadvány – melynek alcíme: A mikrobiombarát
életmód alapjai elméletben és gyakorlatban – a fentiek mentén hasznos könyvnek
bizonyult a számomra, hiszen alapvetően hozzáértő kezekben, egy egészen impozáns
kötet segítségével, képes és szöveges formában is kirándulást tehettem,
segítségre lelhettem.
A kötet egyik szerzője
Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus, aki a könyvvégi életrajzi
áttekintés szerint már tíz éve foglalkozik kollégáival a mikrobiom
jellemzésének gyakorlati alkalmazásával, illetve ennek jelentőségével a
betegségmegelőzésben. Szerzőtársa Petri Nóra életmód- és táplálkozási tanácsadó,
aki az Éléskamra lapítójaként elkötelezett az egészségtudatos életmód mellett. Első
lépésként fontosnak tartom, hogy ilyen jellegű munkákat szakemberek tollából
olvassak, másfelől persze azt is szükséges kiemelni, hogy akinek speciális
étrendre van szüksége, érdemes személyre szabottan kérni azt egy hozzáértő
segítségtől. Ennélfogva szerintem az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan
első körben azok számára nyújthat jó támaszt és szolgálhat eligazodási
pontként, akik a megelőzés terén szeretnének ötleteket és klassznak tűnő
recepteket meríteni.
Mint említettem, a
Corvina Kiadó igazán szép és igényes formában küldte a könyvesboltokba a
könyvet. A keményborító színvilága, a képi megjelenítése számomra hangulatos,
21. századi megjelenést kölcsönöz. A könyvbe lapozva fényes lapokon bontakozik
ki a szöveg- és képi világ. Az előszóban már találkozom olyan gondolatokkal,
melyek a holisztikus, a minden mindennel összefügg szemléletére utalnak, amit
én alapvetően is vallok és abszolút követendő dolognak gondolok az orvoslás
terén. Vagyis: ne csak a tünetet kezeljük, hanem keressük meg az okát. Az idei
évben én több ilyen „okfeltárási folyamatot” is elindítottam a saját működésem
terén, ami jelenleg is zajlik – s részben emiatt is kezdett el érdekelni a
táplálkozás hatása a mindennapokra, az életvitelemre és akár a napi
hangulatomra is. Szintén a bevezető oldalakon találkoztam kiemelve azzal a
szemlélettel, miszerint „A cél nem az, hogy gyorsan érjünk el valamit, hanem
hogy jó irányba induljunk.” Azt gondolom – közeledve akár az újévi fogadalmak szezonjához
–, hogy ez egy nagyon fontos kulcs a változáshoz. Sokáig nem tudtam tudatosítani
ennek jelentőségét, de mióta a gyakorlatban is felfedezem a hasznát, sokkal
egyszerűbben adom át magam annak, hogy nem egy-két hónapon belül kell gyökeres
vagy lendületes változást elérnem (s itt nem csak az egészségre vagy az
életmóddal kapcsolatos elképzelésekre gondolok), hanem a magam tempójában. Ez
nem verseny, az viszont fontos, hogy a helyes, előrevezető útra lépjünk.
A kiadvány nagy erénye –
a szemléletessége mellett –, hogy az előre ígért elmélet és gyakorlat valóban
kéz a kézben jár. Praktikus és hihetetlenül gyorsan elkészíthető recepteket és
ötleteket is találunk már a felvezető fejezetekben, melyekkel tényleg szinte
észrevehetetlenül csempészhetünk új fogásokat és szemléletet a napi étkezési rutinunkba.
A kötetben megjelenő ételek nagy részével még sosem találkoztam, többel persze
nyilván igen, de nagyon sok újdonságot rejtettek a lapok. A kiadvány hat nagy
fejezet/témacsoport köré épül, melyek különféle problémák helyreállítására vagy
megelőzésére összpontosítanak, mindent a mikrobiom és a bélfal egészségének
szem előtt tartása mellett. A problémák között egészen hétköznapiak is
megjelennek az emésztéstől kezdve a gyomorégésen át a migrénig és különféle
bél- és gyomorbetegségekig. Minden tématerület kap egy tudományos, elméleti
megközelítést és konkrét ötleteket receptekkel (és képmelléklettel). Egyszóval
a szerzőpáros nem hagy minket magunkra, s közérthető formában, gyakorlati
tanácsokkal látja el mindvégig az olvasót. Azt gondolom, hogy ez a kiadvány –
bár a recepteket még nem próbáltam, csak szemezgetek velük – haszonnal fog a
segítségemre lenni 2026-ban, s bízom benne, hogy ti is így fogjátok gondolni,
ha fellapozzátok.




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése