Szembetűnő

Információ

Szem

Betű

Kiadói sorozatok

Kedvenc sorozatok

2025. január 27., hétfő

Annabel Abbs: Az ízek költészete

A 19. században különösen nehéz volt annak a dolga, aki nőként olyan pályán szeretett volna érvényesülni, ami az otthona falain kívül esett. Korábban persze szinte szó szerint elképzelhetetlen. Nem volt ez másként azzal sem, aki az irodalom oly területeire tévedt, melyet kizárólag férfiak uraltak. 

Annabel Abbs: Az ízek költészete
Könyvmolyképző Kiadó, 2024, 400 oldal
Fordította: Réti Blanka
Csillagérték: 7

A 19. század elején jórészt az sem volt mindegy, hogy a nők mit olvashatnak, nemhogy mit írhatnak, így mikor Miss Eliza költőként keresi fel egy neves könyvkiadó tulajdonosát, hamar kiadják az útját. Verset? Még mit nem! Talán szakácskönyvet!

Ha végigtekintünk a korszak hazai gyakorlatán, nem igazán látunk különbséget. A nőknek – ha már – minden külső ellenérzés ellenére – írni akartak, igyekeztek azt a keskeny mezsgyét kijelölni, ami mégiscsak valahogy a „női lélekhez” és társadalmi szerephez tartozott. A mesekönyvek, az életvezetési tanácsadók, pedagógiai írások vagy épp a szakácskönyvek nem zavartak sok vizet, hogy úgy mondjam: nem igazán szóltak bele a „nagyok”, a férfiak dolgába, sőt, jobbára viszonylag busásan meg is térült a beléjük fektetett nyomdaköltség. Így mikor Annabel Abbs főhősnője felkeresi a kiadót, nyilván erre igyekeznek őt terelni. Azt persze nem veszik számításba, hogy Miss Eliza elszántsága nem igazán ismer határokat.

Eliza Acton
Az ízek költészete
már csak az alcíme (Miss Eliza konyhája), a korszak és az angol vidék miatt is vonzott, sőt, elsősorban ezek miatt. A történet hangulata talán picit a Julia Child-féle svungot idézte fel bennem, bár annál jóval szelídebb, nyugodtabb keretbe ágyazva. A fikciós életrajzi regény két nő, a magas társadalmi presztízsből lebukott Eliza Acton és a szegény sorból származó Ann közös munkáját és Anglia első rendhagyó szakácskönyvének születéstörténetét beszéli el. Maga az alaphelyzet sem rózsás tehát, hiszen a felsőbb társadalmi körök leányainak sem a konyhában, sem a munkaerőpiacon nem volt helye, míg a nincstelen, kétes családi hátterű fiatal lányok ritkán kaptak (mégiscsak) úri háznál állást és alakult ki a ház egyik úrnőjével barátibb viszonyuk. A történet tehát már e szempontból is kissé rendhagyó.

A regény felütése kecsegtető volt tehát, a gasztronómiai kirándulás is egészen izgalmasan haladt, az elbeszélés viszont nem igazán tudott maga mellett tartani. A karakterek számomra végig sterilek maradtak, ami egy ilyen jellegű regényben nem túl szerencsés. A lezárás kissé elnagyoltnak hatott. Hogy nem tudtam a történetben maradni, valószínűleg inkább a hozzávalók erejében rejlett: engem elsősorban a történet női dimenziója, a korszaka és a helye érdekelt, a gasztronómiai része talán kevéssé. Az ideális olvasó valószínűleg vagy sokkal inkább kiegyenlített  érdeklődésű, vagy a gasztronómiai vetület érdekli leginkább.



Blogt
urné Klub


Annabel Abbs könyve a 19. századi angol tájra kalauzol bennünket, ahol egy vidéki kúria konyhájában egy költőnő lírai receptjeivel kísérletezik, hogy kivívja végre helyét a férfiak által uralt könyvkiadás világában. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, s less be te is Miss Eliza konyhájába. A turné végén tiéd lehet a könyv is a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.




A turné állomásai



01.27. Szembetűnő
01.29. Csak olvass!
01.31. Olvasónapló
02.02. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
02.04. Spirit Bliss Sárga könyves út 


Nyereményjáték



A kötethez kapcsolódóan a hazai szakácskönyv-írónők nyomába eredünk. Minden állomáson egy-egy rövid leírást találtok magyar szakácskönyv-szerzők munkásságáról. A feladatotok, hogy az adott szerző nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Az 1892. november 20-án született költő, ifjúsági író, műfordító, könyvtáros, lapszerkesztő elsősorban ifjúsági regényeiről volt ismert, nevéhez azonban olyan szakácskönyvek is fűződnek, mint a “Készüljünk a télre! Cukornélküli befőzés, gyümölcsök stb. tárolása. Gyakorlati tanácsok” vagy a “Mit is főzzek? A mai idők szakácskönyve”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése