Szembetűnő

Információ

Szem

Betű

2018. január 23., kedd

Istók Anna: Éhes felhő a napot

2017 végén jelent meg Istók Anna Éhes felhő a napot című regénye a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Tartsatok a Blogturné három bloggerével, hogy megismerhessétek Nóra félelmekkel és törésekkel teli életét. A turné végén pedig megnyerhetitek a könyv egy példányát is.

Istók Anna: Éhes felhő a napot
Megjelent: 2017. december
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: new adult
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 244 oldal
Csillagérték: 4

Fülszöveg:
Nóra életében hatalmas törés volt; otthagyta az egyetemet, és két évig Londonban dolgozott pincérnőként. Ám most az apja infarktusa miatt haza kell térnie, szembenézni a múlttal, és egy fájó szerelem emlékével. De mi történt pontosan a testvére, Zsóka halála körül? Miért bukkan fel újra, és újra Csongor, a vonzó sógor? Ha mélyek a sebek, akkor is van bűnbocsánat? Míg Nóra lépésről-lépésre halad a múlt megismerésében, lassan kialakul benne az elképzelés a saját jövőjét illetően is: szenvedélyévé válik a főzés. A zamatos, pikáns ételek megálmodása közepette Nóra érzelmei egyre magasabb lángon forrnak. Vajon sikerül-e élete fő művét kifőznie: a saját boldogságát? Lélektani kaland és ínycsiklandozó gasztroregény a nehéz szerelem ösvényein járóknak.

Alapfotó

Lezárás. Újrakezdés. Elindulás. Tiszta lap. Mindegyik nehéz. Még akkor is, ha épp mi magunk vágyunk a változásra. Az Éhes felhő a napot főszereplője, Nóra azonban az életében bekövetkező negatív változás, a rá nehezedő elvárások és a bűntudat miatt "elmenekült", majd hazatérve kénytelen volt szembenézni a múlt árnyékaival. Ezt az önismereti utat követhetjük végig Istók Anna könyvében.

A történet kezdetén Nórát külföldön dolgozó fiatalként ismerjük meg, akit apja hirtelen betegsége miatt anyja hazarendel, ezzel pedig megkezdődik a kálvária. A lányé azért, mert szembe kell néznie a lezáratlanul hagyott kérdésekkel: a nővére halálával; a gyerekkorával és a szüleivel; valamint a sógorból szerelemmé vált Csongorral is. Az enyém azért, mert meg kellett küzdenem történettel: egyrészt, mert könyvet nagyon ritkán hagyok félbe (ha mégis, akkor úgyis addig dolgozik a kisördög, míg be nem fejezem), másrészt pedig, mert valamilyen naiv indíttatásból azt gondoltam: ebből még lehet valami. A témaválasztást alapvetően jónak tartottam. Nóra gyerekkoráról, kamaszharcairól tűpontos képet kaphatunk, a jelen vívódásairól is nagyjából elmondható ugyanez (s ez sok esetben nem is különül el egymástól). A történet olyan témákat is feszeget, mint a pályaválasztás vagy a gyász. Előbbi alapvetően sok fiatalnak okoz problémát, adott esetben még akkor is, ha szabadon választhatnak. Ha viszont mindez szülői nyomásra, irreleváns elvárásokra épül, az hosszú évek mindennapjaira rányomhatja a bélyegét. A történet másik fontos eleme a gyász, a bűntudattal és az elengedéssel járó fájdalom, ami külön borongós hangulatot borított az elbeszélésre.

Illusztráció
Ugyanakkor, végig azt éreztem, ami a könyv erénye, sok esetben a hátránya is. Az elbeszélés  olykor megfojtott az állandó önismétlésekkel, a kamaszos ömlengésekkel, amit részben indokolatlannak tartottam, tekintve, hogy Nóra már régen nem kamasz. A lány, aki huszonhat éves koráig ellébecolta az életét, ami miatt természetesen mindenki más hibás, leszámítva őt – első blikkre főszereplőnk ilyen, s hiába a maximumra járatott szülőhibáztatás, a dolgok nem egészen ennyire fekete-fehérek az életben: ha a szülők nem foglalkoznak velem, akkor nekem sem számít a saját életem? Érdekes elgondolás (nem kisebbítve ezzel a szülői felelősséget, sőt, fontos, hogy erről is szó essék az irodalomban). Nem azt mondom, hogy ez a fajta életszemlélet, az önkritika és önismeret nélküli lét teljesen életidegen, viszont érzésem szerint ebből a szempontból a kötetben leglényegesebb elem: a karakterfejlődés nem túl erős - a végkifejlet és a "tanulság" így elég halovány, elveszik. A történet kibontása a folytonos ismétlések miatt számomra kevésbé volt élvezhető, az idősíkokat (és néha az igeidőket) az elbeszélő nem kezelte következetesen, a névismételgetések száma pedig az egekben repkedett (értem én, hogy Csongor, de miért végtelenítve?). 

Ha érzékeltetni szeretném, a kötet egészéről utólag egy beadandó dolgozat megírásának fázisai jutottak eszembe (a vizsgaidőszak végén mi másra asszociálhatnék): a kutatómunka után először megírom a vázlatot, aztán saját megnyugtatásomra igyekszem telepakolni mindenféle releváns infóval a vázlatpontokat (hogy lássam: már igenis csináltam valami kézzelfoghatót). Ezek a szövegrészek a dolgozat írása közben szépen lekopnak, eltűnnek, beépülnek – és marad a teljesen új szöveg, a lényeg; egyeztetésekkel, egységesen. Összességében azt érzem, az Éhes felhő a napot inkább az előkészítési fázisban maradt. Érdemes lett volna még egy kis időt fordítani a szöveg letisztázására, hogy ne csak az ismétlésekkel próbáljon az érzelmeimre hatni, hanem a szavaival, mondanivalójával is. Célszerű lett volna a célközönséget is pontosabban belőni, mert bár alapvetően new adultnak gondolnám a sztorit, az élethelyzet, az elbeszélői stílus és a nyelvezet miatt inkább az ifjúsági kategóriába kívánkozik (ezzel viszont Nóra nem túl kompatibilis). Nem is a kategorizálás a lényeg ebben az esetben, hanem az elbeszélői hang és a történet strukturálása, a fókuszpontok meghatározása (melyek számomra alapvetően végig hiányoztak). Az is kérdéseket vet fel bennem, hogy mi alapján gasztroregény a történet, mert a fejezetcímeken és Nóra pályaválasztásán kívül maga a gasztronómia nem igazán kap hangsúlyt. Sajnálom, hogy (számomra legalábbis) nem igazán sikerült kibontani a regény témájaként választott fontos önismereti, társadalmi problémákat.

Blogturné Klub


A turné állomásai

01.18. - Sorok között
01. 20. - Spirit Bliss
01. 22. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A könyvben nagyon fontos Nóra viszonya a családjához, ezért mostani nyereményjátékunk során a könyves családok kerülnek elő. Minden állomáson találhattok egy fotót egy regény filmadaptációjában játszó szülőről. A feladatotok, hogy kitaláljátok, mely karakter anyját vagy apját látjátok az adott képen, és a “gyerek” karakter nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése