2017. december 19., kedd

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak

2016 őszén jelent meg a Libri Könyvkiadó gondozásában és Stephanie Perkins gondozásában népszerű kortárs young adult karácsonyi antológiája, az Ajándékba adlak. 

Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Eredeti megjelenés: 2014..
Hazai megjelenés: 2016. 
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Greskovics Eszter
Téma, műfaj: young adult, karácsony
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 472 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
Az Ajándékba adlak néhol torokszorító, máshol humoros történetei hagyományos ünnepeket örökítenek meg, de korántsem hagyományos szereplőkkel és helyzetekkel. David Levithan, többek között az Egy másik nap világhírű szerzője, egy eszeveszett karácsonyról ír, amelyben egy srác Mikulásnak öltözve próbálja meglepni barátja kishúgát. A félreértések és bonyodalmak elkerülhetetlenek, de mit szól majd a család, ha kiderül, hogy a Mikulás idén valójában szerelmet vallani jött? Gayle Forman, aki az Itt voltam című regénnyel szerzett több millió rajongót, Sophie és Russell világába enged bepillantást, ahol a kívülállás erény is lehet, és egy apró csoda akár szerelmet is hozhat az iskola falai közé. Noel súlyosan allergiás a diófélékre, Mags majdnem a biztos halálból hozza vissza. Minden évben együtt ünneplik a szilvesztert, de vajon van-e a más a barátságon túl is a számukra? Rainbow Rowell, az Eleanor és Park és a Fangirl népszerű írója négy varázsos éjszaka történetét meséli el.


Egyre szívesebben olvasok antológiákat. Egyrészt, szerintem nincs is kiválóbb alkalom arra, hogy több szerző stílusát is felfedezhessem, másrészt nagyon kedvelem, hogy a kötetek valamiféle téma köré szerveződnek, így pedig több perspektívából, elbeszélésből, különféle történeteket és megközelítéseket ismerhetek meg. Nyilván, nem mindegyik ér el ugyanúgy a szívemhez, nem minden szerzőtől fogok önálló kötetet is olvasni, de ezzel az égvilágon semmi baj nincs. S ezt is nagyon szeretem az antológiákban: hogy higgadtságra, empátiára, belátásra nevel, a szabad asszociáció, a műfajok és nézőpontok sokszínűségének csodálatára.

Stephanie Perkins
Az Ajándékba adlak elsősorban az ifjúságot célozza meg, a novellákat pedig a legnépszerűbbek között számon tartott nemzetközi szerzők neve fémjelzi. Nem titok: engem is elsősorban ez vonzott a kötethez. Stephanie Perkinsen és Jenny Hanon kívül még egyiküktől sem olvastam, holott legtöbbük neve nem csengett ismeretlenül számomra. Mivel, mire az Ajándékba adlak megjelent, jó néhány young adultos csalódáson átverekedtem magam, nem akartam tíz-tizenkét sztorival egy-egy külön köteten keresztül befürödni (micsoda optimista hozzáállás, ugye?), viszont minden szerzőre kíváncsi voltam. Elég kézenfekvő választás volt tehát ez az antológia. S nem csak kézenfekvő, de jó választás is. Ugyanis amellett, hogy nem bántam meg, hogy megismerkedtem a történetekkel, valahol összességében mégiscsak örülök, hogy „csak” egy novellányi időt töltöttem egy-egy történet társaságában.


Ez a kötet is színes palettát ölel fel, stílusokban és műfajokban egyaránt. A fantasy és a misztikum alapvetően nem ragad magával, s ez ebben az esetben is így volt. Várom azt a történetet, ami ezt a gátat egyszer átszakítja bennem, egyelőre ez itt sem történt meg. A hagyományos, karácsonnyal fűszerezett romantikus ifjúsági novellák valahogy szintén laposra sikerültek. Kicsit azt éreztem, hogy a „nagy nevek” megelégszenek azzal, hogy ők „nagy nevek” és ennyi elég is a sikerhez, nem akartam meggyőzni vagy felkelteni az érdeklődésemet további könyveik iránt. A másik opció, ami felmerült bennem, hogy a szerzők nagy része talán a novella műfajában kevésbé érezte magát olyan otthonosan, mint a regényben (hiszen valami oka nyilván van annak, hogy nagy népszerűségnek örvendenek). Összességében, számomra nem okozott maradandó élményt a könyv, felszínesnek és sablonosnak éreztem az elbeszéléseket, s különösebben a karácsonyi vagy a romantikus hangulatot sem erősítették bennem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése