2016. január 1., péntek

Lakatos Levente: Szeress jobban!

Decemberben jelent meg Lakatos Levente új regénye, a Szeress jobban! Tartsatok a Blogturné Klub hat bloggerével, vegyetek részt a nyereményjátékon, és a turné végén tiétek lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyike!

Lakatos Levente: Szeress jobban!
Sorozat: Barbibébi 2.
Hazai megjelenés: 2015. december
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Téma, műfaj: new adult
Oldalszám: 602 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Barbara öt esztendeje megjárta a poklot. Az akkor tizenhét éves, mindent a pillanat szépsége alá rendelő lányt megkísérelték eltenni láb alól. Barbit a lehetőségek városáig, New Yorkig üldözi a múltja, ott igyekszik új életet kezdeni, tervei azonban sorra kudarcba fulladnak. A huszonéves lány vaskos hazugságokba burkolózva él, mígnem egy baljós éjszakán találkozik egy titokzatos, még nálánál is súlyosabb lelki terhet hurcoló férfival. Vajon sikerül megmenteniük egymást a sötétségtől?
Krisz öt éve tartó, tökéletesen gondtalannak hitt párkapcsolata egyik pillanatról a másikra összeomlik. A kiábrándult fiú New Yorkba menekül, hogy tisztázza felkavart érzéseit. Éppen amikor a háta közepére sem kívánja a társaságot, a sors összehozza egy agyontetovált, illegális küzdősportot űző férfival. A titkoktól kemény álca azonban nagyon is sebezhető szívet takar, amely most könnyen megrepedhet…
Barbibébi története öt évvel az első kalandot követően folytatódik! Mennyit változik az ember a felnőttkor küszöbét átlépve? Hogyan találunk valódi önmagunkra, pontosabban arra a személyre, akit majd néhány év múltán ismét átértékelhetünk? Áldozni kell-e a harmóniáért, és utóbbi egyenlő-e a boldogsággal? A legtisztább tükröt önmaguknak állíthatjuk, a kérdés, hogy van-e bátorságunk belepillantani.


"Azt mondják, az idő, ha nem is feledteti, de egészen biztosan halványítja - sőt, akár szebbé is varázsolja - a nyavalyás emlékeket."

Mindig nagy izgalommal kezdek olyan író könyvébe, akiről tudom, hogy nagy népszerűségnek örvend, ha tetszik, már "befutott", én magam azonban még nem olvastam tőle. Lakatos Levente is egyike ezen íróknak, így egészen magától értetődő volt, hogy legújabb regényét muszáj elolvasnom. Még akkor is, hogyha a sorozat első láncszemét nem ismerem. Ez az utóbbi időben egyébként sem akadály, inkább teszt: ha tetszett a második rész, úgyis pótlom az elsőt. 

"Világ életemben vágytam egy őrangyalra. Egy olyan őrangyalra, aki folyton arra emlékeztet, hogy valaki számára tényleg fontos vagyok."

Mielőtt nekiláttam a könyvnek, picit azért utánanéztem a szerzőnek. 
Lakatos Levente Facebook oldaláról
Nem volt túl nehéz dolgom, mivel a legnépszerűbb közösségi oldalakon jelen van, követőinek száma pedig több, mint figyelemreméltó. Ami egyből feltűnt, és szimpatikus is volt, hogy olvasóival folyamatos interakcióban van. Ettől függetlenül és ezzel együtt, felállítottam a magam kis sztereotípiáit vele kapcsolatban. Ezután vetettem magam az oldalak közé. Ezeket a "sztereotípiákat" (bár nevezzük inkább első benyomásoknak, megérzéseknek) azért tartom fontosnak, mert imádom őket folyamatosan ledöntögetni vagy megerősíteni az olvasottak alapján. Nagyon kedvelem például, ha egy szerző részben vagy teljesen átalakítja a róla/irodalmi munkásságáról (előzetesen) kialakult képet. Ez esetben sikerült?

"Egy harcosnak a titkaiban rejlik az ereje. Minél több lapot fed fel, annál könnyebben ismerik ki a gyenge pontjait. Legyőzhetőbb lesz. ebből következik, hogy először azokat kell kiiktatnia, akik a titkait veszélyeztetik."

Nem teljesen. De ez nem is baj. Bár a regény bevezetése igen rövid, mondhatni: az elbeszélő rögtön a közepébe vág, a kötet elején picit megijedtem, mert számomra nagyon lassan  indult be a sztori. A kissé monoton helyzetleírás közben viszont megismertem a regény két főszereplőjét, Barbit és Kriszt. Az előéletükről ugyan nem sokat tudtam meg (épp csak annyit, hogy bosszantson, amiért nem ismerem a korábban történteket), az kirajzolódott, hogy mindketten nagyon elveszettek, és nagyon keresik azt a bizonyos utat, amire még "nem pöckölte őket rá az élet". 

"Az életed összes pillanata a tiéd, próbáld a lehető legkevesebbet olyasvalakire elvesztegetni, aki szabadon hagyja a melletted lévő ülőhelyet!"

Az elbeszélés váltakozó személyű, így különösképp nagy volt a rizikója, hogy az egyik karakter története jobban fog érdekelni. Ez lényegében így is lett, bár az a történet előrehaladtával meglepett, hogy nem Barbi, hanem Krisz szála tesz kíváncsibbá. Érdekes persze Barbi változása is, a regény közepén azonban valahogy elengedtük egymás kezét, és csak az utolsó száz oldalon találkoztunk ismét. Krisz jellemfejlődése talán nem olyan látványos, viszont számomra mélyebb, és gyökere leginkább az exe, Simon elmondásaiban fedezhető fel. Mindenféle spoiler nélkül, Krisz szerintem kicsit elrugaszkodott a valóságtól abban az értelemben, hogy bizonyos változásokat nem vesz észre önmagán és maga körül, ha tetszik: híján van az önkritikának, nem folytat önismeretet. Ilyenkor elég törvényszerű egy nagyobb koppanás, amiből sokszor egy váratlanul érkező segítő kéz húzhatja vissza az embert a földre. 

"Mennyire együgyű tud lenni az ember, ha reményt neszel. Képes akár hosszan szenvedni, tűrni vagy várni olyan önfeledt pillanatokért, melyekből összesen egy napnyi sem gyűlik össze az élete során."


...itt említeném meg a mellékszereplőket, akik közül Atlas Jones volt a kedvencem, a zord külső érző szívet takar sablonkaraktere, de kit érdekel, ha egyszer valamiért szimpatikus és érdekel a története? A legbicskanyitogatóbb szereplő pedig egyértelműen Elliott Josef Barnes, Barbi egyik expasija, akiről elég hosszú ideig Cliff Barnes jutott eszembe a Dallasból (csak a neve, bár fene tudja...), és akit legszívesebben a szexista őstulok jelzővel tudnék illetni. És végülis: miért ne tenném? Norka és Simon, bár jelen voltak a regényben, picivel kevesebbet kaptam belőlük, mint vártam. Feltételezem, hogy nem véletlenül.

"A legtöbben folyton többre vágynak annál, mint amennyivel rendelkeznek. Azt hiszik, a siker a magasabb pozíció, a több pénz, vagy a luxus boldogabbá teheti őket. Ez tévedés. A pénz elmarja az embert a valóságtól."

A történetvezetés - a kezdeti akadozás után - kifejezetten tetszett, a karakterek kidolgozottak, a poénok ültek. Ami néhol - bár valóban elég elenyésző esetben - megakasztotta az olvasást, az az elgépelés, ami sokszor más vagy értelmetlen tartalmat varázsolt egy-egy mondatba (eső helyett első és társai). Pozitív csalódás ugyanakkor, hogy amiről az elején úgy gondoltam, közhelynek fogom találni, végül nem tűnt annak. Talán a tálalás az oka, de persze ne zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy a szerző jól ír. Mert tulajdonképpen erről van szó. Szeress jobban! könyvével mondjuk úgy: a szerző meggyőzött. A regény kikapcsolt, elgondolkodtatott. Tetszett, hogy sok, napjainkban igen fontos témát - közvetve vagy közvetlenül - érintett, vagy megjelenítésre került a karakterekben. Tetszett, hogy a sablonokról is el tudta velem hitetni, hogy egyediek (bár a Budapest - Siófok - New York triásznál valamivel kreatívabb helyszíneket is elviseltem volna). Tetszett, hogy felkeltette az érdeklődésem az előzmények és a folytatás iránt is. Tulajdonképpen, élveztem az utazást, és örülök, hogy megismerkedhettem Lakatos Levente írói munkásságának egy darabjával. Köszönöm az élményt!

Blogturné Klub


A turné állomásai

12.23. - Tekla könyvei
12.29. - Kristina blogja
01.01. - Szembetűnő
01.08. - Insane Life
01.12. - Media Addict

Nyereményjáték

Az Aranykönyv-díjas Lakatos Levente már öt regényt, két e-könyvet és egy útmutaó könyvet is megjelentett. Mennyire ismered az író munkásságát? Alább egy-egy idézetet találsz valamely művéből, találd ki, hogy melyikhez készült és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A megfejtők között egy példányt sorsolunk ki a Szeress jobban! regényből. Ne feledjétek, csak Magyarország területén belül tud a kiadó postázni.

"– Ne akarj farkasszemet nézni a sorsoddal, úgyis te pislogsz majd hamarabb!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése