2015. október 12., hétfő

Jandy Nelson: Neked adom a Napot


A Libri Könyvkiadó jelentette meg a napokban Jandy Nelson: Neked adom a Napot  című könyvét, mely hatalmas sikerű ifjúsági regény szerte a világon, idén megnyerte többek között a Printz-díjat is. A könyv olyannyira várós a bloggerek körében, hogy a Blogturné Klub tagjai közül tíz blogger is részt vesz a regény bemutatásában. Érdemes velünk tartanotok, a kiadó felajánlásában megnyerhetitek a könyv három példányát, ehhez a játék helyes megfejtése és némi szerencse szükségeltetik.

Jandy Nelson: Neked adom a Napot
Eredeti megjelenés: 2014.
Hazai megjelenés: 2015. október
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Komáromy Rudolf
Téma, műfaj: young adult, LMBT
Oldalszám: 428 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó. Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására. Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon. „Vad, gyönyörű és mélyen megindító. Nelson írása annyira eleven, hogy a lapok szinte világítanak a sötétben.”– Ransom Riggs, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei írója.

E-bookos hangulatfotó
Hm. Van az a könyv, aminek a megjelenését figyeled, várod. Mert felhívja magára az érdeklődésed, példának okáért a tök egyszerű, mégis különleges borító, no és persze: a fülszöveg. Akad, mikor elolvasván ezt a már nagyon várt kötetet, csillogó szemekkel, elégedetten dőlsz hátra: éljen, nem csalódtam! Van, mikor legszívesebben tépnéd a hajad, mert: ezt a förmedvényt mégis hogy várhattam egy pillanatig is?! És akad az a helyzet, amibe Jandy Nelson könyve kapcsán kerültem: tudom és érzékelem, hogy egy jó sztorit lapozgatok, mégsem enged a közelébe, mégsem lépek közelebb hozzá. És fogalmam sincs, mindez miért történik.

"Mindenkinek van egy egyetlenje, 
és nekem te vagy az"

A történet kétségkívül érdekes perspektívát választ: nem csupán az elbeszélők és azok neme, de az idősíkok is kisebb-nagyobb időközönként váltják egymást. Illetve: Noah meséli el a történet elejét, míg Jude a három évvel későbbi jelenbe vezet minket. Így biztosítanak minket - ők ketten, hogy az érdeklődő szem egy pillanatra se ugorjon le a történetről. Olvastatja magát, és folyamatosan fenntartja a figyelmet: mert tudni akarom, hogy a két elbeszélői jelen mikor ér révbe, mikor keresztezik és értik meg egymást a nézőpontok, és mi változott meg oly nagyon.

"Hogy visszájára fordítsd a végzetet, 
szélirányba szegezett késsel a kezedben állj ki egy mezőre."

Könyves hangulatfotó 
Külön érdekesség a vegyes ikerpár-szál bevetése. Ezáltal ugyanis a tizenéves korosztály problémáit, az őket érintő témákat nem csupán fiú és lány szemüvegen keresztül vizsgálhatjuk, hanem testvéri, sőt, ikertestvéri szűrőn keresztül is. További fűszer a kötet LMBT-vonala. És akkor ne feledkezzünk meg a művészvilág különleges mivoltáról sem (- itt kell megemlítenem példának okáért a Noah elbeszéléseiben folyton feltűnő pillanatnyi önarckép jellemzéseket. Megszakítja a történetvezetést egy pillanatra, majd minden halad tovább. Zseniális!) És persze: a családi élet rejtélyei mellett sem suhanhatunk csak úgy el...Igen, talán érzékelhető: itt bizony oda kell figyelni. Nagyon. És azt hiszem, ebben az esetben a "kevesebb több" elv alkalmazása üdítő színfoltja lehetett volna a regénynek. Ez azonban nem szerepelt az írónő szerkesztői elvei között mint lehetséges opció. Nagy bánatomra - teszem hozzá gyorsan.

"Nem tudom, miként, de lehetséges, hogy egy festmény mindig ugyanaz, 
mégis valahányszor ránézünk, teljesen más."

Mindezek mellett a korosztályi besoroláson is sokat tűnődtem. Ifjúsági regényként aposztrofálják a könyvet - a szereplők életkora alapján ez tökéletesen meg is állja a helyét. Részemről azonban inkább a young adulthoz sorolnám - a történeti sík, a gondolkodási mód, a legjellemzőbb korosztályos problémák okán (de minimum a kettő mezsgyéjén billeg). Mindez pedig egy újabb ellentétet szült bennem, egyfajta értetlenséggel való szemlélődést kiváltva belőlem.

"Ha egy férfi nem adja oda a szeretett nőnek a hozzá címzett levelét, 
akkor igaz a szerelme."

Viszonylag ritkán érzem azt, hogy egy könyv ennyire sok mindent akar adni. És azt is, hogy ennek mindössze egy kis darabkáját vagyok képes elfogadni, befogadni. Kicsit úgy érzem, mintha egy szólista itt és most akarta volna bemutatni virtuozitását. Mindent. Pedig adagolhatná ezt nekem szépen, komótosan, több regényben bemutatva: igen, ezt is tudom, igen, így is meg tudom oldani. Persze, így is látom, Jandy Nelson egy virtuóz. A történet érdekes, az írói megoldások fantasztikusak. Csak én maradtam picit ki ebből az egészből. Ez minden. Az utazás - ettől függetlenül - tanulságos volt.

ExtraBlogturné Klub
A turné állomásai

10.08. - Media Addict 10.18. - Letehetetlen
10.10. - Könyvszeretet 10.20. - Angelika blogja
10.12. - Szembetűnő 10.22. - Dreamworld
10.14. - Always Love a Wild Book 10.24. - CBooks


Nyereményjáték

Minden állomáson egy-egy művészeti alkotás képével találkozhattok, ezek mind szerepelnek a könyvben, illetve az alkotójuk. Nincs más dolgotok, a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a képen látható alkotások készítőjének a nevét. Tehát a festőkre illetve szobrászokra vagyunk kíváncsiak!  Google képkereső segít! Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése